Show cart
Design & Illustration

Hur snabb är en kajak egentligen?

Marschfart 6 km/t?

En snabb kalkyl visar att kajaker går i 6 km/t, vilket är ungefär en tredjedel av vad en bil presterar.

Hur kom jag fram till detta? Jo jag har räknat paddlad sträcka dividerat med den tid man tillbringar i kajaken plus den tid det tar att tjäna in pengar till att köpa kajaken alternativt materialkostnad plus den tid det tar att bygga.

Resultatet blev så här (grundförutsättningar: månadslön 25000:-, innehav 5 år, årlig paddlad sträcka 80 mil):

  • Termoplastkajak eller begagnad glasfiber (12000:-) 6,7 km/t
  • Träkajak snabbbyggd (60 timmar + 6000:- material): 6,6 km/t
  • Träkajak (normalbygge 140 timmar + 6000:- material): 5,9 km/t
  • Glasfiberkajak (25000:-): 5,8 km/t
  • Kolfiber/kevlar (35000:-): 5,2 km/t

Hur klarar sig bilar i den här jämförelsen. Jo, lite snabbare är de allt. Om man på samma sätt räknar den tid det tar att tjäna in bilens kostnader (inköp, bensin, försäkringar, reparationer, skatt), plus den tid man faktiskt sitter i bilen plus tid för underhåll och delar detta med körsträckan får man siffror mellan 25 km/t för en 6-7 år gammal bil och upp till 20 km/t för en ny Volvo V70. Förutsättningar: 25000:-/mån, 1500 mil om året, utslaget på 5 års ägande och baserat på konsumentverkets kostnadskalkyler.

Så skall man snabbt fram är det fortfarande bättre att ta bilen än kajaken. Men har man en dyr bil är det ännu bättre att cykla...

Det här är en av förklaringarna till vårt förvrängda förhållande till tid. Ju mer tidsbesparande prylar vi får tillgång till desto mindre tid får vi och desto mer ökar stressen – en turboekonomins fartblindhet. Det är i så kallat primitiva kulturer utan befängda drömmar om att spara tid och utan våra tidsbesparande prylar man fortfarande har ett sunt förhållande till tid – det är dit vi flyr på semestern (vi som inte tar av klockan och kryper ner i kajaken för några veckor). För sjuhundra år sedan visste man bättre. En franciskanermunk skrev så här om ränta i mitten av 1300-talet: ”Är det rätt av en köpman att ta mer betalt av en som inte kan betala direkt än av en som kan. Svaret är nej, eftersom han då skulle sälja tid, vilket vore bedrägeri eftersom tiden inte tillhör honom utan är av Gud given”.

Comments

Det sista var en utsago jag gärna skriver under på. Men det är en intressant redogörelse för vad vi gör av våra liv. Nästa vecka ska jag ha ett långt samtal med en konstnär jag alltid gillat - Ernie L. Han har varit en månad på ett kloster österut. Jag ska kolla upp tidsaspekten med honom... Nu ägde han ju inte flygplanet förstås. Men vad skulle EGENTLIGEN resan kostat? Nej, han har inte bil och inte mobiltelefon eller TV. Möjligen radio...

Jag vill bo på Sturkö och ha max 25 m till vattnet. Gå in på Sturköbilder. Klicka in på bildnummer 9 och se den pastorala idyllen med korna. I bildens mitt finns huset jag vill bo i! Det ska räcka med Sturköbilder, annars http://www.sturko.org/images/album1/slides/24.html

Intressant tabell! Visste inte att min gamla glasfiberkajak och gamla Volvo hörde till de snabbaste i sina kategorier. Och de som hävdar att glasfiber eller ännu hellre kolfiber och kevlar är snabbare än plastkajaker fick sig en riktig näpst! Och att det är snabbast att cykla känner ju vem som helst som cyklat i motvind eller nerförsbacke - det blåser ju rejält om öronen! Cykel snabbast - vsb.

Nästa fråga... Små jollar, kanoter(kanadensare som vi kallar dem), ja riktigt stora segelbåtar görs av aluminium. Det är gott om aluminium i naturen, nackdelen är att metallen är energikrävande. Å andra sidan görs båtar i alu idag där man kan återvinna hela 80 procent av materialet! MEN, varför ser jag ingen kajak gjord i aluminium? Det kan väl inte vara svårt. Och vilken hållbar kajak det måste bli. Så, frågan jag ställer: varför tillverkas inte kajaker i aluminium men däremot av plast? Björn, det här kan du säkert svara på.

Paddelhastighet 6,0 km/h inklusive tid för att tjäna ihop pengar för paddling.

Glädjer en snigel - lyckönskar!

Misstänker att de flesta av oss får flytta kommat.

/ Clas H.

Det finns tre sätt att putsa siffran för den som inte är nöjd: paddla snabbare, paddla fler mil per år eller be om löneförhöjning ;-)

Post a comment