Show cart
Design & Illustration

Inofficiellt premiärdopp...

första provsittningen i bassängenI samband med en paddel-, säkerhets- och räddningkurs i Tranås fick den nya kajaken ett inofficiellt premiärdopp - i klorerat bassängvatten i Tranås badhus. Måhända lite respektlöst mot en kajak som är tänkt att vara långfärdskajak till havs, men jag brukar inte skämma bort mina kajaker. Det hela var främst en test av sittställning, balans, manöveregenskaper mm och företogs i en halvfärdig kajak - inga tätningslister i luckorna, en delvis formad skiva skum som sits, ingen monterad skädda - och idag är kajaken tillbaka på bockarna i verkstaden.

provar en handroll...Kortrecension: Fartpotential har jag naturligtvis ingen uppfattning om - en 25m bassäng är knappast en värdig utmaning för en långfärdskajak. Stabiliteten är precis vad jag önskat - aningen mer initialstabilitet än den svarta, en hel del mer slutstyvhet. Manöverbarheten klart sämre, vilket är en naturlig konsekvens av den längre vattenlinjen och mindre överhäng. Responsen på lutning var nog lite sämre än jag hoppats, men det kan också bero på att det helt enkelt inte fanns plats för att manövrera en 572 cm lång kajak med 12 andra kajaker i bassängen - intrycket blir förmodligen ett annat ute på havet. Mycket lättrollad, även handroll satt direkt, och balance brace gick ännu lättare än i den svarta (slutstyvheten). Fördäcket är lite högre än på Black Pearl, främst för att medge lite mer intensivt jobb med benen vid snabbpaddling. Om det är tillräckligt får visa sig - det är fortfarande en mycket låg kajak med mycket grönlandskänsla.

...upp kommer man alltidKursen var en en-dags kombinerad introduktionskurs och säkerhets/räddningkurs, arrangerad av nystartade Petrus Kajak i Tranås vid Sjön Sommen (som är Sveriges tolfte största sjö). Tjugotalet deltagare från norra Småland, av vilka flera har figurerat med nybyggda träkajaker på min sjösättningssida den senaste tiden - allt ifrån rena nybörjare till de som paddlat ett par år - fick en förmiddag med teoretisk genomgång av paddelteknik, aktiv och passiv säkerhet, lite "torrsim" med ett par kajaker på golvet i föreläsningslokalen, därefter lunch, och en eftermiddag i badhuset med främst räddningsteknik. Den praktiska delen fokuserades på kamraträddning, tömning av kajaker och att klättra upp själv från vattnet. Men naturligtvis kom det småningom frågor om hur man rollar, så sista halvtimmen blev som vanligt rollinstruktion. En av deltagarna lyckades med sin första roll efter knappt 10 minuters instruktion och ett par till var väldigt nära.

balance brace blev väldigt lättSom många gånger tidigare i sådana här sammanhang kunde jag notera att de som inte hade någon tidigare paddelerfarenhet, kände sig spontant mera hemma med grönlandspaddeln än med de vinklade storbladiga (det fanns med 5-6 grönlandspaddlar och ett dussin vanliga europapaddlar med relativt smala plastblad). Tjejen som lärde sig rolla så snabbt använde min grönlandspaddel.

(alla bilder: Ulf Holgersson).

Föregående Föregående - byggrapport - Nästa nästa

 

English summary Unofficial premiére - in a pool - a flagrant show of disrespect for a kayak aimed for extended touring in open sea! But I am not one to spoil my kayaks. To me it was an opportunity to test comfort, balance, manoevering, skeg and rolling qualities before bringing the kayak back into the workshop for the finishing touches.
The class was also a success - one of the participants, a girl with an hour in a plastic sea kayak as prior experience rolled after 10 minutes instruction in my Black Pearl and with a greenland paddle!

Comments

Tack för en helt fantastisk dag med kajaken i centrum

Tack för en enastående tydlig och trevlg kurs. Therese skröt på jobbet idag att hon vågade hänga uppåner i en kajak i bassäng tack vare dej, jag har kontaktat Nobellstiftelsen så du får säkert priset........hälsn mr.rex

Post a comment