Show cart
Design & Illustration

Isfjord på Bästkusten

Jonas nya Isfjord

"Hej Björn.

Så var det äntligen dags att skicka detta mail med tillhörande bilder - kajaken är klar och sjösatt.

Mitt bygge började med ett brutet hälben förra sommaren. Utan att kunna jobba och då polarna var upptagna på sina jobb hela dagarna var jag i stort behov av en sysselsättning och sugen på ett större projekt. Ritning till Isfjord beställdes och på kryckor började jag så i faderns garage i Ucklum att bygga bockar och jigg, såga spant och ribbor. Kan säga att det inte gick snabbt för en enbent amatör... När foten så började läka mot hösten fanns plötsligt andra sysselsättningar som konkurrerade om fritiden. Åka från Göteborg 5 mil för att slipa ett halvfärdigt kajakskrov eller ta sig en nöjessväng med motorcykeln? Byggtakten var mycket låg under vintern, men några timmar här och där lades i ett svinkallt oisolerat garage, där hårtorkar och kupévärmare fick hjälpa till vid epoxyhärdningen.

Har pga slarv vid slipning av skrovets insida haft en del problem med luftblåsor under väven, som framåt våren och sommarn växt i solen och spruckit. Något jag även märkte var att en tunn 0,5l plastmugg inte var något som helst hinder för fernissan att äta sig igenom - muggen frättes sönder på någon minut och en stor sats fernissa rann raskt ner på benen och golvet. Dyra droppar... I övrigt har bygget gått ganska bra - som novis stöter man på många funderingar, vilka blir roliga utmaningar att lösa.

Byggtiden blev ett år - sjösatte henne sista Juli och följande två semesterveckor blev hon ordentligt invigd i Svartedalens sjöar och i vattnen runt Stenungsund och Härön utanför Tjörn. Kändes rank till en början men har ännu inte kapsejsat annat än på vilje för att känna på en wet exit. Med fast skädda känns hon kursstabil men ändå lättsvängd i än så länge testade förhållanden.

Viktresultatet slår verkligen inga rekord men den är inte tyngre än att jag kan själv hantera den från biltak till vattnet och tillbaka, vilket får vara godkänt. Mycket glad att jag valde att bygga med packluckor - håller tätt ännu med vanlig fönstergummilist och sväljer riktigt mycket packning. Bara i aktern får jag in tält, sovsäck, liggunderlag, fiskespö och en stor torrsäck med kläder och då har jag hela fören kvar till att packa whisky och cigarrer.

Vann för övrigt överlägset byggtävlingen mot polarn, som påbörjade sitt BlackPearlbygge åtskilliga månader innan mig, och vars sjösättningsbevis detta forum lär få vänta på...

På plats i sittbrunnen en stilla solig sommareftermiddag, långsamt cruisandes förbi ett pittoreskt fiskesamhälle där många pekar och ger komplimanger, vill veta hur jag byggt, i vilket material och vad det där är för en kônstig smal paddel, når det stolta leendet från öra till öra och genast är alla iskalla/svettiga timmar och svordomar i garaget glömda.

Men bygga en till? Det skulle vara om jag bröt andra hälen, annars knappast de närmsta åren..

Tack för idé till ett skôjj projekt!
//Jonas Ternevall, Göteborg

Comments

Hej Jonas

Och Grattis till en vacker kajak !

Håller själv på att bygga en Njord som kanske blir färdig i höst. Håller till utomhus under tak ....

Däck och skrov är laminerade och ihoplimmat och upptäckt då att jag också har några få ställen med "luftblåsor" under glasfibern . Någon stor som en femkrona och någon lite större.

Kan man låta dessa vara tills vidare ?

eller

Är det lämpligt att skära upp blåsan och fylla mellanrummet med epoxi

eller

Ska man helt skära bort glasfiberväven vid blåsan, slipa, ersätta med nytt osv?

Antagligen bäst men är det nödvändigt ?

Förslag ?

mvh Jan

Hej,

Jag byggde en Nomad för snart tre år sen. Gjorde enl ditt mellanalt (skar upp, fyllde med epoxi,..). Detta var inuti, utanpå skulle jag göra enl ditt sista alt ( skära bort göra om,...).

Lycka till!

Torvald

Småblåsor kan man ofta klara genom att fylla med epoxy, men annars är det, som du själv föreslår bäst att skära bort lös väv och laminera dit en liten ny bit. Väntar du, finns risk att träet svartnar av fukt under blåsan (epoxy/väv utan kontakt med underlaget är sällan helt vattentätt). Blåsor brukar också ha en tendens att bli större när solen värmer upp luften i dem.

Björn

Känner du någon inom vården som kan knycka en sjukhusspruta med nål till dig, så är det ett ganska smidigt sät att fylla mindre blåsor med epoxi.

Finns att köpa på apoteken också, men de brukar vara lite kinkiga. De tror tydligen att man kommer att injecera epoxi i armen...

Stick ett evakueringshål för luften i blåsan och så är det bara att fylla med epoxi från ett annat hål.

Jag lyckades fixa relativt stora blubbor inne i kajaken på detta vis.

Post a comment