Show cart
Design & Illustration

Jubileumshelg i Danmark

I helgen fyller Kano og kajakverkstedet 50 år och firar med en 4 dagar fulla av kajakaktiviteter: erbjudanden, gratis kurser och föredrag. Här finns programmet.

Jag kommer att hålla fem kurser i paddelteknik med grönlandpaddel och ett föredrag om kajakdesign – med fokus på hur man som konstruktör balanserar snabbhet, stabilitet, sjösäkerhet, komfort mm till en ändamålsenlig mix (min senaste, Frej, finns att testa för den som vill uppleva resultatet av en ovanligt lyckad avvägning). Annat är två olika föredrag om att paddla Danmark runt av Carsten Rohde (29 dagar) och Neina Zenana (42 dagar) och om Nordvästpassagen i kajak av Tonni Frandsen. Kurser pågår hela dagarna och är kostnadsfria (en depositionsavgift vid förhandsanmälan återbetalas vid kursstart): introduktion  till havskajak, kandensarpaddling, paddla surfski, paddla turkajak, snabbpaddling med vingpaddel, lugnare paddling med grönlandspaddel, roll, långfärdsteknik mm. Petrus är på plats och visar hur man bygger kajak och Lars Gram visar hur en bra grönlandspaddel blir till. Dan Poulsen berättar om hur det gick till när sjöarna i området blev Danmarks kano-centrum och det kunde finnas flera tusen övernattningsbara kandensare ute under sommarhelgerna. Poul Nesgaard berättar om Kano og kajakverkstedets 50-åriga historia. Självklart finns hela sortimentet av kajaker och kandensare att prova – bland annat nya Frej Pro, som är byggd för att tåla allt. Har jag glömt något? Ja, fömodligen...

Om man graderar enligt Guide Micheline (matställen med en stjärna är värda ett besök, med två stjärnor är värda en omväg och med tre stjärnor är värda en resa) skulle jag nog säga ett detta är ett trestjärnigt arrangemang – åtminstone för paddlare i södra halvan av landet. Vik av en eller ett par dagar i Kongens Lyngby och i sjösystemen däromkring!.

Ladda ner programmet här.

Comments

Vad synd att man inte bor närmare Danmark, det hade varit kul att vara med. Men, nu blir vi ju nyfikna, berätta mer om Frej Pro!

/Niklas

Frej Pro är resultatet av önskemål från dels paddlingsinstruktörer och dels expeditionspaddlare om en specialversion – båda gillar Frej men undrade om det gick att få ett extra slitstarkt skrov och en extra lucka. Så vi tog fram en lite tyngre och starkare Frej med en extra lucka och lånade ut den till pålitliga kajakmarodörer, med uppmaningen: "kör den till skrot och ge oss feedback".

Det blev inte skrot (inte än i alla fall ;-) men däremot mycket nöjda kajakproffs och en ny kajakversion på programmet. Lite tjockare laminat i botten, en extra lucka och ett par kilo extra vikt – och en kajak som väl tål att instruktörer assisterar kursdeltagare bland klippor och grynnor i dåligt väder eller att expeditionspaddlare tvingas göra riskabla surflandningar med tungt lastad kajak på stränder och i väderförhållanden man helst hade undvikit.

Men bortsett från laminatet och luckan är det samma kajak som den vanliga Frej.

Bra ställe, utbud, personal, kunnighet! Å Frej - fin! Hade tyvärr bara möjlighet fm, så jag missade 'showerna' :((

Lucky people!

Hej Björn,

Kommer att testa Frej:en på Kano og kajakverkstedet men tyvärr så tror jag att det blir svårt att hitta några vågor på Bagsvaerd sö. Känner du till någon i Skåne som har en Frej som man skulle kunna kontakta för en provtur i vågor?

Vad är det för extra lucka på Pro:n? Ytterligare en fikalucka bakom ryggen?

Har en Kina tillverkad Black Pearl som jag skulle vilja sälja vet du någon som skulle kunna vara intresserad? Har haft den i 6 år men den är i hyggligt skick bara lite repor i lacken.

MVH/Patrik

Patrik, Vågorna på Bagsværd Sø var tämligen måttliga under lördagen – upp till 25-30 cm som värst ;-) Inte ens rena nybörjade såg oroliga ut i sina Frej...

Men som av en ren händelse har jag en Frej 504 liggande i kajakskjulet här hemma i Lund och avsedd just för intresserade att testa. Any time...

Det lilla handskfacket framför sittbrunnen är standard. På Frej Pro tillkommer vanlig "fikalucka" bakom sittbrunnen. Jag ser inte en akterlig fikalucka som speciellt användbar på en Frej – dels är däcket lågt akter om sittbrunnen och luckan kan därför inte öppnas i sjögång, dels att ett skott där innebär att stora tunga saker skjuts 30 cm längre bak vilket försämrar sjövärdigheten och slutligen tycker jag att fikapåsen bör ligga under förluckan så att man inte behöver dra upp hela kajaken på land eller vada ut i vattnet för att plocka fram käket vid en kort paus. Men PRO är en instruktörsversion och instruktörer vill ha många stuvfack för första förband, reparationsprylar och annat som kan behövas under färd för att assistera kursdeltagare med problem.

När det gäller din Black Pearl tror jag att det bästa är en annons på Utsidan och eventuellt deltagande i kajakträffar. De som hör av sig till mig är oftast intresserade av att bygga själv. men nu är det nämnt här i kommentarsspalten så det kanske ger utdelning. Vilken version har du; den lilla eller stora och är den svart eller vit?

Jag bor i Dalby så en provtur med din 504:a låter som en utmärkt lösning. Skulle vara bra om vi på något sätt kunde få till en provtur utanför tex Haboljung eller Vikhög efter någon dag med västliga vindar runt en 10 m/s. Hur lägger vi upp det hela?

Verkar som att vi har en liknande inställning till fikaluckor ... är intresserad av ett robust utförande men helst utan fikaluckor (en där framme är ok).

BP:n är stor och svart. Hade svårigheter att klämma in fötterna i en LV med det fotstöd som dom levererades med.

Vi kan ta en gemensam paddeltur om vi hittar en dag som passar båda, men du kan också låna kajaken för en egen tur när du vill.

Vill du ha vågor är det bäst om det blåser rejält. Vågorna lägger sig mycket snabbt eftersom närheten till Danmark innebär att det aldrig blir någon intressant dyning.

Vikhög är favorit som sjösättningsplats. Haboljung är antingen extremt långgrunt eller en betalparkering långt från stranden – bära kajak är inte en favoritsysselsättning...

Utmärkt. Enligt Yr så skulle det kunna blåsa i början på nästa vecka. Ska jag höra av mig när prognosen är lite säkrare för att se om vi kan boka in en kvällstur/lån? Vad fungerar bäst mobil eller e-mail?

Låter bra. Skall jag rangordna kontaktmedlen efter säkerhet, så är e-mail bäst (och den fasta telefonen) – mobilen glömmer jag lite då och då i jackfickan i hallen eller i bilen.

Hej Bjørn

Tak for en god lektion med Grønlands åre. Jeg fik et par rotag og en nu rostil, der nu arbejdes med.

Mvh

Poul

Post a comment