Show cart
Design & Illustration

Kajakbyggsats med gamla anor?

O SIX HUNDRED – kajakbyggsats med gamla anor?

Kajaken heter O SIX HUNDRED och säljs som byggsats – ett elegant pussel med spant i plywood, ribbor i cedar och ett kevlarfodral med snörning. Det blir en kort och bred kajak 396x66 cm som väger 10 kg och kostar någonstans 11 500:- plus frakt (från Australien). 

I grunden är det en moderniserad version av traditionellt skin-on-fram-bygge, liksom faltkajakerna (Klepper, Pouch, Folbot, Nautirad, Feathercraft m fl) och bygger på den utveckling av metoden som George Dyson, bröderna Maroske och Tom Yost (vars förträffliga sajt med ritningar och byggbeskrivningar plötsligt försvann för något år sedan – länken går till en arkivsida) bidragit med.

O SIX HUNDRED är ett nytt kickstarter-projekt och jag hittar ännu så länge ingenting om distribution i vidare mening.

Men att kajaken skulle se ut som 4000 år gamla inuitkajaker (vilket antyds i marknadsföringen) är nog en sådan justering av fakta som professor Harry Frankfurt skulle kalla bullshit. Det finns inga fynd som visar hur kajaker såg ut på den tiden – det är faktiskt inte ens säkert att det fanns kajaker då. Forskningen har hittills bara antagit att inuiter för 4000 år sedan hade tillgång till någon sorts flytetyg (baserat på fynd av ben från havsdäggdjur som skulle vara svåra att fånga utan tillgång till farkoster, och på fragment av något som skulle kunna ha varit ett spant). Däremot har fynd visat att det 2000 år sedan fanns kajakliknande farkoster på Grönland.

Jag gissar att inspirationen till O SIX HUNDRED finns betydligt närmare i tiden: till exempel Brian Schultz F1 som ritades för 7-8 år sedan...

 

 

Comments

There are no comments yet.

Post a comment