Show cart
Design & Illustration

Kajakorientering i norr

Från fotograf Leif Karlsson, som byggt två av mina kajaker, kom detta mail och bilder:

"Hej!

Vi uppe i norr är inte bortskämda med stora och skojiga events för havskajakpaddlare men i lördags anordnades för femte året i rad en kanotorientering i Holmsund utanför Umeå.

Arrangör var som vanligt Kurt Ahlmark, Umeå Kanotklubb. Två Thomassonkajaker deltog, en Nomad, samt min Njord. Jag bifogar ett par bilder från paddlingen.

Nomad

Här en länk till en video som Mattias Nyström filmat.

Mattias är en av medlemmarna i Silva Gerber, mycket framgångsrikt multisportlag. Han blev inte helt oväntat bäste poängplockare i orienteringen.

Mvh/ Leif Karlsson"

Comments

Hej

Hur fungerar reglerna för orienteringen?

Hur undviker ni att det blir följa John?

Mvh Olle

Hej!

Upplägget är finurligt med fler kontroller än vad som är möjligt att hinna med under den utsatta tiden på tre timmar. Varje paddlare väljer sin egen rutt och beslutar om vilka kontroller han/hon ska ta, kontrollerna kan givetvis tas i valfri ordning.

Dessutom har varje kontroll olika "poängvärden", från 10 till 60 poäng, de kontroller som finns närmast start/mål har det lägsta poängvärdet och de som ligger längst bort har det högsta poängvärdet. Varje kontroll hör ihop med en fråga, t.ex: "HUSET UDDEN: ANTAL FÖNSTER V. VÄGGEN?". Så några orienteringsskärmar behövs inte då kontrollerna är kännetecken i terrängen. Bara att skriva upp svaret på sin medhavda anteckningslapp. Efter utsatt stopptid blir det poängavdrag. 5 minuter ger 5 minuspoäng, 10 min ger ytterligare 10 minuspoäng. Kommer man till mål mer än 15 min efter stopptid förlorar man samtliga poäng man har samlat in.

Det blir sällan större grupper än tre paddlare som följs åt, dessutom sprids det ut eftersom de snabbaste drar ifrån. Det är stor spridning på hur stor erfarenhet deltagarna har. I årets tävling deltog ett par nybörjare, ett par havskajakpaddlare och ett par multisportare, en av dem medlem i Silva Gerber, Sveriges (kanske Europas) bästa multisportlag.

Jag törs intyga att samtliga deltagare tycker att det är en trevlig tillställning som avslutas med lunch och kaffe på arrangör Kurts uteplats.

Hoppas detta rätar ut alla frågetecken!

Mvh/ Leif Karlsson

Tack för svaret.

Reglerna påminner alltså lite om SXKs 24-timmarssegling.

Mvh Olle

Post a comment