Show cart
Design & Illustration

Kajakträff Nytäppet

Folk börjar samlas framåt fredagskvällen
Fler och fler tält framåt fredagskvällen

Hemma igen efter tre dagar i Blekinge skärgård. Kajak Syds träff på Östra Bokö genomfördes i år i formidabelt högsommarväder – tre molnfria, så gott som vindstilla dagar med gassande sol och temperaturer uppemot 30 grader under dagarna. En liten påminnelse om att det trots allt inte borde vara högsommar så här års kom när nattemperaturen sjönk ner mot 9-10 grader – inte alla var beredda på eller utrustade för det.

Familjen Röders lilla armada
Familjen Röders lilla armada

Träffen blev ganska välbesökt i år. Ett exakt antal är svårt att ange, eftersom folk kom och gick under helgen – men jag skulle gissa att det i snitt fanns 75-80 personer på och runt öarna.

Jag hade tagit med både Black Pearl och Njord och båda kajakerna provades flitigt.

Test av pärla
Pärltestare Mats Antonsson: "Den var ju inte så farligt rank…"

Huvudsaken med träffen är just att umgås med andra paddlare, men några officiella programpunkter fanns ändå: under fredagen hölls en kurs i avancerad räddningsteknik undedr ledning av Christian Persson och en kurs i vingpaddelteknik med Lars-Olov Svensson. Under lördagen höll Andi Röder en kurs i grönlandsteknik, därefter en kort föreläsning i meteorologi och lite senare bjöd kocken André Breidemar på vildmarksgourmetmiddag.

Paddellektion
Paddellektion – skall böjas i tid…

För övrigt blev det mest trivsam social slöpaddling i skärgården med många bad och glasspauser på Tärnö och Tjärö. Lite rockhopping light då och då – slalom runt stenblock i strandkanten – som underhållning i brist på vind och vågor. Flitigt bruk av sololja och eskimåsvängar höll hjälpligt solbrännan och överhettningen i schack.

Lördagskväll
Sämre ställen har jag tillbringat lördagkvällar på…

Vy söderut
Sen lördagkväll - vy söderut från tälplatsen

Paddelreparation på expeditionskök
Jesper fixar paddeln med hjälp av lite värme

Söndagsmorgon i baslägret
Söndagsmorgon i baslägret

Force 50 på Tärnö

Som gammal seglare tittar jag lite extra på trevliga segelbåtar. Den här låg vid bryggan på Tärnö och gav sig av för motor medan vi mumsade glass – en William Garden-ritad Force 50 (alias Formosa 51, Island Trader 51 etc), 15,5 meter lång, 24 ton tung och med 120-150 kvardatmeter segelyta. Dessa båtar byggdes på Taiwan under 70 och 80-talen av flera lokala varv – främst för USA-marknaden – och kvaliteten varierade från direkt usel (enkel plywood under teakdäcket, limmade trämaster med dålig livslängd, undermålig utrustning etc) till mycket bra. De som finns kvar nu är antingen rejält renoverade eller välbyggda från början. Det är tunga långkölade båtar som seglar hyfsat, och är bekväma och rymliga för långfärd. Enligt ägaren finns det två i Sverige. Just den här heter Maleha Nui och har nyligen flyttat ner från Stockholm till Hörvik på Listerlandet.

Även Björn S, Erik & Pia, Ulf och Magnus har skrivit och fotat från Östra Bokö. Fler kommer säkert när solbrännan lagt sig och bilderna är sorterade.

Comments

kool båt. En sån borde ju nästan räcka för att bo permanent på!

Glöm det Erik - de finns bara i vitt eller svart!

attans oxå! Tänkte väl att det fanns nån hake...

"Kajakäventyr längs norska kusten" är en bok av en amazon vid namn Barbro Lindman som jag just fått in för recension. Jag har bara hunnit bläddra i skriften som innehåller massvis med fascinerande bilder och ovanliga tankar. Förf paddlade från Grense Jakobelv till Strömstad. Det lilla jag hunnit se och läsa visar upp en människa som genom sin långa färd även kommer underfund med sitt eget liv - och förändrar det. Jag återkommer.

Post a comment