Show cart
Design & Illustration

Kajakträffar sommaren 2019

Stocken 2019. Foto: Jette Gustafsson

Det har varit en hektisk sommar i alla avseenden. Jag har inte hunnit skriva om alla träffar jag varit på, så det får bli en sammanfattning nu. 

Läcköträffen 28-30 juni 

Läcköträffen har jag skrivit om tidigare

Nästa år, 2020, är Läcköträffen inbokad till 26-28 juli.

Petrus sommarträff 5-7 juli.

En som vanligt trevlig och gemytlig träff, men tyvärr samarbetade inte vädret i det här året, så det var lite färre besökare än tidigare år. Jag och Dubside hade kurser i paddelteknik respektive roll. Det här är en träff man ogärna missar så jag ser fram emot lite trevligare väder nästa år. 

Havkajakroernes sommertraef 22-28 juli.

Havkajakroernes sommertraef 2019. Världens största kajakträff.
Det behövs stora ytor för 410 deltagare med kajak och tält!

Havkajakroernes traditionella sommertraef är en stor träff som för första gången hölls i Sverige, närmare bestämt på Havstens Resort strax norr om Orust och lockade drygt 410 deltagare! Enligt statistik den största kajakträffen i världen, med Stocken på andra plats.

Havkajakroernes sommertraef 2019
Petruskajak var förstås på plats med  sina kajakbyggen

Havkajakroernes sommertraef 2019
Instruktörernas hörna

Havkajakroernes sommertraef 2019
En imponerande välbyggd ”Åland” fick sitt dop och premiärdopp – visserligen byggd för flera decennier sedan år sedan som avslutningsarbete i en båtbyggerikurs, men den hade aldrig varit i vatten.

Havkajakroernes sommertraef 2019
Nigel Foster fick äran att premiärpaddla klenoden. 

Jag har varit inbjuden att undervisa/föreläsa på flera tidigare sommarträffar och blir alltid lika imponerad av arrangemangen. Trots det stora antalet deltagare går allt som på räls. God mat, trevligt sällskap, massor av kurser och turer  och det här året ett fantastiskt sommarväder – strålande sol, över 30 grader och nästan vindstilla de dagar jag var med – och en avslutningsmiddag med buffé från Laxbutiken. Kurserna sköttes mestadel av Havkajakroernes egna instruktörer, men jag var inbjuden för att hålla i paddelteknik med grönlandspaddel och ett par rollkurser och Nigel Foster för att hålla i styrtag, avancerad manövrering och andra finesser.

Havkajakroernes sommertraef 2019
Sjösättningsviken var lite gyttjig, men det fanns gott om tid att paddla ut en bit i Hafstensfjorden för att bada, sola och fika 

Nästa år, 2020, är Sommertraefet tillbaka i Danmark igen, på Ærø, 20-26 juli.

Stockenträffen 23-24 augusti

Stockenträffen 2019
Tältplatsen fylls på under fredagen 

Som vanligt med många deltagare (240 verkar vara den officiella uppskattningen), flera utställare av kajaker och kajakprylar. Enda smolket i glädjebägaren var saknaden efter den restaurang som brann ner i höstas. Annars bra väder och god stämning. Jag och Nigel Foster hade kurser motsvarande dem på sommarträffen.

Stockenträffen 2019
…och alltfler kajaker på stranden

Stockenträffen 2019
Tidig morgon i badviken

Stockenträffen 2019
Utställningsgatan – Enok, Point, Kajaktiv och Petruskajak

Nästa år, 2020, är Stockenträffen inbokad till 28-30 augusti.

Tjäröfestivalen 13-15 september.

Tjärö Kajakfestival 2019
Sommarens grönaste kajakträff

Blåsigt men för övrigt fint väder, och liksom förra året en mycket välarrangerad träff med massor av kurser och aktiviteter – över 20 punkter på programmet. Det fanns något för alla. Årets gourmetträff – frukost och middag på Tjärös välrenommerade restaurang och lunchpåse med tag-med-mat för att seltagare. På fredagskvällen pratade Karin Åmossa om långpaddling i kajak, med långpaddling definierat som sådant som sträcker sig längre än vädertjänsternas långtidsprognoser – för Karin och Martin ofta kring 100 dagar. Trevligt föredrag med mycket intressanta synpunkter och personliga reflexioner kring problem som kan uppstå. Jag hade kurser i navigation och paddelteknik, och hade för övrigt gott om tid att avnjuta skärgården ensam i min Njord.

De hundra platserna (enligt överenskommelse med Tjärös ägare) blev utsålda på mycket kort tid. Vill du vara med nästa år gäller det att hänga på låset ;-)

Tjärö Kajakfestival 2019
Mitt hörn av Tjärö – Njord och Frej

Tjärö Kajakfestival 2019
…och boende

Tjärö Kajakfestival 2019
Utsikt mot bryggan och restaurangen en tidig morgon

Tjärö Kajakfestival 2019
Gott om plats på Tjärö – tält och kajaker var utspridda i grönskan så var svårt att gissa att det fanns hundra deltagare

Comments

There are no comments yet.

Post a comment