Show cart
Design & Illustration

Kavat – Markus Apelgren

För ett tag sedan kom ett mail från Markus Apelgren:

"Hej
Tänkte kanske jag skulle tacka för gott samarbete. Jag köpte en Kavatritning för två år sedan. Den blev ganska klar första sommaren. Men sen tog jag mig inte tid förrän nu, nyss. Nu har jag paddlat ett par gånger och är mycket nöjd. Lite småjusteringar återstår. Om jag får till det skickar jag några bilder på "mina" lösningar på några detaljer. Jag har även några tankar om byggbeskrivningen som jag kanske kan återskapa i minnet om du är intresserad.

Tusen tack för skriftlig vägledning.
Vänligen
Markus Apelgren"

Naturligtvis är jag mycket intresserad av synpunkter på ritning och manual, så här är fortsättningen:

"Hej
Jag skickade tidigare en bild på färdig kajak, eller nästan färdig kanske jag ska säga då det återstår att fästa gummilinor på kajaken.

control line exit Glueing the deck and hull
Av någon anledning var skrovet ca 6-10 cm större än däcket vilket gjorde det svårt att mäta korrekt till fotstödet. Och det var krångligt att limma ihop den.
Jag tyckte att fotstödsbeskrivningen var klart otillräcklig i din annars mycket fina byggmanual. Den jag gjorde fungerar delvis bra, men konstruktionen som är limmad i skrovet skulle varit bredare närmre sittbrunnen och smalare längre fram. Nu limmade jag dit små klossar i spåren istället. Själva fotstödet ser inte riktigt ut som på bilden för det råkade sitta såna där slangskrovbeslag i vägen. Fotstödet är gjort så att det har utrymme mot däcket så att det går att lyfta upp och sätta på ny plats. Jag kunde kanske gjort en fast också men tänkte att jag ville ha möjlighet att kunna flytta.
footrest

Den justerbara skäddan krånglar lite fortfarande, den vill glida ur spåret, kanske är för tätt i skäddboxen. Hur jag höjer och sänker skäddan visas på bilden tror jag. Tråden som spänner försvinner ned i en slang på undersidan av däcket och kommer upp vid sittbrunnen. Så klart satte jag den lite fel, jag riskerar att slå i den när jag paddlar. Men filar jag den lite rundare går det nog bra.
Slangen jag köpte till de där nedsänkta slangskrovsbeslagen eller gångar under som det egentligen är fastnade i epoxin, jag trodde jag hade rätt sort. Men det ser ut som jag får igenom gummilinan ändå med lite trixande.
Generellt förklarar du klart och tydligt, men bitvis blir det lite svårt tex där med fotstödet.
Ja det var nog det mesta.
Vänligen
Markus Apelgren"

Det är lätt att vara hemmablind – för mig var det så självklart att skenorna för fotstöden måste vara parallella, att det inte behövde poängteras. Byggbeskrivningen är en blandning av steg-för steg- instruktioner (om t ex glasfiberlamineringen), och lite lösare ideskisser som utgångspunkt för eget skapande. Detta senare har jag fått lite kritik för framför allt från amerikanska byggare, som tycks vara vana vid betydligt striktare instruktioner ;-)

Hur man kan lösa problem med formförändring av skrov och eller däck (kan uppstå om man har otur med temperaturen när utsidan är laminerad, men inte insidan) finns beskrivet i manualen, liksom rekommendationer för slangar, dimensionering av skädda mm.

Men både ritningar och manual uppdateras lite då och då, baserat på just sådana här frågor och påpekanden. De blir allt utförligare efterhand – förhoppningsvis utan att tappa karaktären av idéskiss.

Comments

Riktigt snyggt bygge. Gillar verkligen att du använder gran med lite kvistar i, skapar liv i ytan och känns på något sätt mycket vackrare än "möbelbyggena" som visas ibland.

Post a comment