Show cart
Design & Illustration

Klockrent om Wikileaks...

Peter Kadhammar om WikileaksPeter Kadhammars krönika i gårdagens Aftonbladet ger en enkel och relevant bakgrund till hetsjakten som skrämda potentater bedriver på Wikleaks just nu. Läs , njut och begrunda (det trodde jag aldrig jag skulle säga om AB)...

(Skulle den råka försvinna från Aftonbladet finns den även här, och på många fler ställen (viktiga dokument fungerar som hydror – för var gång etablissemanget lyckas tysta en källa, dyker det upp tio nya.*)

Uppdaterat lite senare: Vad det i botten handlar om är att matkthavare har tvingats visa sina kort: igår blev WikiLeaks av med sin domän, wikileaks.org. Lite senare stängdes de ute från serverparken hos Amazon och därefter ströps deras PayPal-konto. Det skriks i USA att WikiLeaks skall terroriststämplas, vilket i förlängningen innebär att donationer till WikiLeaks kan klassas som stöd till terroristorganisation, och att EU-medlemmar kan få sina konton frysta (konsekvensen av att den borgerliga falangen i Bryssel (Cecilia malmström m fl) drivit igenom det SWIFT-avtal som ger amerikanska myndigheter fri tillgång till banktransaktioner i Europa. Och Julian Assange är efterlyst internationellt via interpol efter en våldtäktsanklagelse i Sverige. Det är svårt att veta hur välgrundad denna anklagelse är, men att döma av det förhör med flickorna som läckt till världspressen, kan misstanken lätt uppstå att svensk rättvisa och svensk press (återigen) agerar nyttig idiot åt tveksamma uppdragsgivare.

Det där med pedofil- och terroristjakt låter nog bra när nya pålagor skall säljas in till allmänheten, men det handlar om att ha kontrollen över vem som får säga vad på internet. I den kampen är allt tillåtet – och det kusliga är att det inte sker i någon diktatur känd för att jaga dissidenter och hota dem som misstänks hjälpa dem, inte heller i en obskyr bananrepublik, utan här hos oss, i Sverige, i England, USA...

Vid lysning/vigsel förr sades något i stil med: "har du något att invända, gör det nu, eller håll tyst för all framtid". Jag tror det är hög tid att protestera mot inskränkningar i friheter och rättigheter – eller acceptera att de går förlorade. Det har tagit ett par århundraden av frihetskamp för att komma dit där vi är – eller var...

* just nu (7 dec kl 10.30) finns det nästan 1000 speglande sajter varav 174 är tillgängliga och uppdaterade. Bra inlägg med mer synpunkter Henrik Alexandersson, Emma på Opassande och Axel Andén

Comments

Bra skrivit om Wikileaks. Enl. en artikel i Sydsvenskan http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1316934/Tidningar-far-bita-i-det-sura-applet.html så är detta nog inget som man kan komma att läsa om i tidningar som använder Apples Ipad i alla fall.

Wikileaks hemsida ligger nere igen efter en "DDoS Attack", så visst finns det skrämda potentater.

Mats Antonsson och Björn Thomasson har rätt.

Om Wikileaks kunde publicera mekanismen som frikänner och/eller ger bankdirektörer bonus medan låntagare de lurat åker i fängelse så skulle mycket vara vunnet.

Men... tänk om alltihop är en sammansvärjning mellan CIA och Wikileaks. Eller Al Quada. Vad är sanning och vad är båg? Den här Assange påminner om våra trakters gryningspýroman - ett outsläckligt hat mot den omgivande civilisationen. För vidare konspirationer rekommenderar jag Chestertons "Mannen som var Torsdag". Man kan tro precis vad som helst. Det som tycks som ursinne från ett håll kan lika gärna vara spelad upprördhet. Kanske Assange är avlönad av CIA. Jaa, det är nästan så jag tror det.

Och Björn, var försiktig med dina kajakritningar. Rätt som det är kanske någon någonstans i cyberrymden ser dem som maskerade u-båtsskapelser. Och då!

Ja, internet är det största demokratiprojektet hittills i världens historia, och när nu plötsligt övervakningsivrarna inser att övervakningen blev en tvåvägsprocess infinner sig paniken. "Det inses inte ofta hur grundligt och djupt rotat föraktet för demokrati är inom elitens kultur och den fruktan det väcker" (Noam Chomsky).

Denna elitens kultur fördrar en snöpt demokrati, där ett snöpt internet är en kanal bland andra för att få oss att spendera pengar vi inte har, på prylar vi inte behöver, för att göra intryck som inte varar, på människor vi inte känner.

...och då kan vi lugnt trava vidare på vägen mot det samhälle som, enligt Willy Kyrklund, har supit upp spriten i kompassen och styr efter båtens topplanterna...

Björn, Chomsky kan vi lämna därhän, för han har alltid misstänkt allt och alla. Det har han alltid levt på. Om Wikileaks skulle vara det stora och ojämförbara demokratiprojektet tycker jag alla ska tänka efter noga. Skitprat som alltid är skitprat fungerar i alla läger och är inte förbehållet "di mäktige´.

Jag förstår mkt väl den allestädes i vårt land förekommande misstänksamheten gentemot USA. Men - USA är idag ett snöpt land i förhållande till propåerna. Det är Kina som är mäktigare och var har du demokratiska vindar där, Och snart kommer Indien att gå om Kina och vad händer då?

Wikileaks är för mig bara en krusning på ytan, men jag är helt överens med dig Björn att det VERKLIGA demokratiprojektet ligger faktiskt på nätet. Ett land där man inte kan korrespondera med andra via nätet är och förblir en diktatur.

USA är ingen diktatur. Och det hade ju varit förnämligt om hr Assange givit sig på Kina... Om business is usual kan jag berätta om ett samtal med en person med kinesisk bakgrund, gift i Sverige och med goda kontakter med sitt födelseland. När jag frågade henne om det diktatoriska Kina contra det exceptionellt handelskapitalistiska Kina sa hon med ett skratt: "Att hylla Maos teser är bara en läpparnas bekännelse. Det är bara pengarna som räknas!"

Jag gick in på siten Fox News, ni vet det där tv-programmet "far right" och här talade Beck - John Stewart tycker mycket om att driva om honom - om Assanges påstådda sexbrott. Beck är noga med att säga att han verkligen avskyr Wikileaks och har en hel del synpunkter på själva idén - "something that is very more left then anything left you can think of" - MEN här får jag faktiskt den helt osminkade redogörelsen för de sexbrott Assange anklagas för.

Om någon eller några tiger om saken så är det våra tidningar som så "förtjänstfullt" beskrivit kungens eskapader. Det är en helt ossanolik historia, om jag får tro Beck och klockrent är alltihop ett hopljug "from the left and the socialdemocratic people".

Det luktar faktiskt. Och som Beck säger: om så Assange full som en alika skulle snubbla framför en bil och dödas, skulle man också se det som en konspiration.

Slå in Fox News och få en helt annan bild av de s k sexbrotten. Faklskt känner jag, precis som Beck, mer sympati för Assange än den svenska rättvisan. Har vi en svensk rättvisa?

Svensk rättvisa börjar det tvivlas på även inom rättsväsendet: http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/07/fd-lagman-gripandet-av-assange-v-cker-allvarliga-fr-gor-om-den-svenska-r-ttsstate

Becks story (http://video.foxnews.com/v/4451060/beck-who-do-you-trust) stämmer i allt väsentligt med det förhörsprotokoll som läckte till engelsk press tidigare i höst.

Henrik Alexandersson analyserar förtjänstfullt de möjliga konsekvenserna av detta: http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/12/wikileaks-paradigmskiftet.html.

Men att lämna Chomsky därhän och hitta sanningen hos Fox News – tanken svindlar...

En av tjejerna har tydligen fått kalla fötter och försöker sopa igen spåren så gott hon kan: http://www.samtycke.nu/2010/09/fallet-assange-uppgifter-raderas-om-och-om-igen/

Vad jag ville visa, var inte att Fox News skulle vara sanningssägaren nummer 1, utan föra fram en egendomlighet. Fox News tillhör ultrahögern i USA och jag tror knappt svenskar i allmänhet riktigt har klart för sig hur amerikansk ultrahöger resonerar. Jag har tre kusiner i USA och regelbunden kontakt och får veta en del hårresande saker.

Alltnog, om Fox News, som helst ser Assange instoppad i en bunker för resten av livet, mycket klart påvisar felaktigheter och konstigheter i de omtalade sexbrotten behöver man inte vara misstänksam åt andra hållet. Men självklart måste en svensk domstol UTREDA anklagelserna. Man vill ha tag på Assange bl a för att kolla hans dna.

Vill de unga damerna möjligen ha litet julpengar?

Post a comment