Show cart
Design & Illustration

Korta turer och långa rollar

Det blev tre korta turer under förra veckan, längs kusten utanför Lomma-Bjärred-Barsebäck. Lite motion, knappt två mil fram och tillbaka plus en del rollande – nu är det ju varmt och skönt i vattnet(!).

Det inre av viken

Jag återvände till Salviken mellan Vikhög och Barsebäck för rollövningarna. Det är en perfekt plats för det ändamålet. En grund vik, inte mer än två meter djup som mest, helt utan stenar, med vit fin sandbotten som i solen färgar vattnet azurblått. Som extra bonus är det fem meter mellan bilen och sjösättningen. Bränningszonen är mycket lång längs den långgrunda stranden men närheten till Danmark innebär att vågorna aldrig blir mer än 70-80 cm – tämligen beskedliga surfar alltså.

Jag kom en bit ytterligare på vägen mot en fungerande roll med framåtlutning, när jag för första gången lyckades rolla upp åt "fel" håll. Det kom efter upptäckten att om jag vrider ansiktet neråt i vattnet samtidigt som jag börjar glida in över däck är det mycket lättare att vrida upp kajaken. Egentligen självklart men av någon anledning har jag inte gjort det tidigare med just den rollen.

I söndags blåste det rätt bra, 12-13 m/s, vilket gav tillfälle för lite rollande i brytande sjö på grunt vatten. Nu vet jag ungefär hur djupt vatten som behövs för att rolla i halvmeterhög sjö utan att skrubba flytvästen mot botten.

Det inre av viken

Comments

det är härligt att se de somriga bilderna från dina turer igen...

Ja, det är inte dumt med lite sommarkänsla - även om jag njutit mer av paddling den här vintern än någonsin tidigare...

Björn, vad menar du när du skriver "fungerande roll med framåtlutning"?

Menar du kanske en framåt-framåt eller bakåt-framåt handroll?

Både och. Jag har hittills inte fått någon av de rollar som avslutas framåt att fungera åt det sämsta hållet (för mig medsols), medan båda varianterna är pålitliga åt "rätt" håll. Främst beror det på att en trilskande armbåge (tennisarmbåge?) har hindrat mig från att ta i med vänsterarmen. Men i söndags hittade jag nog rätt med tekniken och klarade det utan att behöva ta i så mycket (framåt-framåt var det som lyckades).

Undrar vilken roll man ska välja om man vill vara snabb i den nya sporten 100m rollning (utan paddeltag)

Då skall du absolut satsa på framlängesroll (bilden från Erik Sjöstedt på kajak.nu) - lättast i en kajak som är hyfsat rank i långskeppsled.

Post a comment