Show cart
Design & Illustration

Kurser i Grönlandspaddling på Östra Bokö 15 maj

Nytäppetträffen för två år sedan

13-16:e maj är det dags för Nytäppetträff i Blekinge. Kajak Syd arrangerar och lägerplats är som vanligt Östra Bokö ett par kilometers paddling från Nytäppet.

Programmet är ännu inte helt spikat, men min insats blir två kurser i paddling med grönlandspaddel på lördagen – en förmiddagskurs med grunderna i paddelteknik och en eftermiddagskurs med lite finesser.

Grundkurs paddelteknik:
Många börjar använda grönlandspaddel och trivs bra med den okomplicerade och förlåtande tekniken – men tappar fart jämfört med plattpaddel eller vingpaddel. Vanligt är att man underskattar skillnaderna i grundteknik/attityd och får därför bara ut en del av potentialen. En paddeldag kan bestå av över 20.000 paddeltag, tänk vad som händer om man kan öka verkningsgraden med t ex 20% i varje tag! Det kanske inte låter spännande att fördjupa studiet av vanliga rakt-fram-tag, men det kan mycket väl vara den enskilt största förbättringen man kan göra för sin paddling! Jag går också igenom grundläggande manöverering, balans mm. Kursen är på tre timmar och kostar 300:- (betalas på plats vid kursstart). Max 10 personer. En stunds teori på land, resten praktisk undervisning/övning på vattnet. Anmälan till Göran på Kajak Syd.

Fortsättningskurs manövrering/roll:
Fortsättningen handlar om att maximera effekten med grönlandspaddeln i vågor och bränning, för att svänga, surfa, sidoförflytta, använda paddelns flytkraft i ett balance brace och använda naturens krafter (tyngdkraft, rörelseenergi och flytkraft) för att rolla elegant och kontrollerat och utan ansträngning. Göra utan att göra, enligt Tao. Kostnad: 400 kr som betalas vid kursstart. Max sex personer. Tre timmar, varav en stunds teori på land och resten praktisk undervisning/övning på vattnet Anmälan till Göran på Kajak Syd.

Läs mer på Kajak Syd.

Mer i kalendern under maj...

>
Välkommen till Escape Outdoors

22 maj: Temadag Grönlandskajak på Escape i Göteborg

Nu har du möjlighet att testa flera olika kajaker med mer eller mindre "äkta" grönlandssnitt. Jag kommer att vara med och och visa upp ett par av de kajaker jag ritat för SeaBird Designs. Vi hoppas kunna ha Sea Pearl, BlackPearl HV och LV samt Qanik för provpaddling. Petrus från Petrus Kajak kommer och visar upp Black Pearl-kajaker som är byggda i plywood – resultatet av de åttadagarskurser i kajakbygge som Petrus håller hemma i Tranås (en ny kurs börjar torsdagen den 13/5 – kontakta Petrus om du är intresserad).

Vi kommer under hela dagen försöka värma upp vattnet i kanalen genom att rolla, göra "balance brace", handrolla, rolla med en tegelsten etc. Du är välkommen att titta på från bryggan med en kopp varmt kaffe eller te i handen, eller själv delta. Det kommer att vara småkyligt i vattnet så alla som gör ett rollförsök blir hjältar.

Har du själv byggt en grönländsk eller grönlandsinspirerad kajak så blir fler än vi glada om du tar med och visar upp den.

För dig som vill komma hit redan på fredagen finns möjlighet till enkel övernattning i centret, alternativt i eget tält på Stora Rösö, 8 minuters paddling från vår brygga. Ta med egen mat, kök etc.

Escape Outdoors önskar alla välkomna!


Välkommen till Stora Blå

30 maj: Kajakkurser för Stora Blå i Båstad

Stora Blå är ett eventföretag som sysslar med lite av varje: kajakpaddling och uthyrning, kite-surfing, klättring och repellering, mountainbike, trekking med teamövningar, teambuilding, RIB, matchracing, quadbikes och mycket annat.

30 maj håller jag två kurser i paddling:
en nybörjarkurs (4 timmar) som omfattar baskunskaper: hantera kajaken, i olika sammanhang, bra grundteknik för rakt-fram-paddling (nyttigt eftersom en paddeldag kan bestå av 25000 paddeltag – ineffektiv teknik får stora konsekvenser, både för dagsdistansen, orken att klara incidenter, humöret och det fysiska välbefinnandet på kvällen och de närmaste dagarna). Grundläggande säkerhetsteknik (kamraträddning, tömma kajak till havs, ensamräddning, bogsering, strategi och taktik), och
en fortsättningskurs (4 timmar) som handlar om avancerad manöverteknik, hantera kajak i vind och vågor, säkerhetstänkande för dags- och långturer, höga stöd och roll mm.

Båda kurserna är generella och passar alla oavsett kajak och paddel. Kurserna bokas genom Stora Blå Sportcenter som även erbjuder uthyrningskajaker för den som så önskar. Pris: 650:-/deltagare och kurs (har du inte egen kajak kan du hyra under kursen för 150).

Comments

There are no comments yet.

Post a comment