Show cart
Design & Illustration

Lite aktivitet i snickarboden...

Ny stormpaddel och norsaq

Min gamla stormpaddel försvann från fördäck vid en räddningsaktion i grov sjö för ett par år sedan, och jag har inte kommit mig för att göra en ny. Men när jag tidigare i sommar blev av med min norsaq också var det droppen! Inget dramatiskt den gången – jag tror jag glömde den på en kajakträff.

Så nu blev det några timmar i verkstaden. Ingen av de 2x4" reglar jag hade liggande var tillräckligt kvistfri för att kunna användas så jag fick klyva dem och limma ihop dem så att alla stora kvistar kunde undvikas. Detta riktade jag och planade till ett 80x40x1800 mm ämne. Formen grovsågade jag sedan ut med cirkelsågen (jag har visserligen en liten hobbybandsåg, men den är för klen för det jobbet). Sedan gjorde jag resten med en elhandhyvel och slutade med att slipa med en fast monterad bandslip. För ytbehandling blev det som vanligt en första strykning med hälften kinesisk träolja och hälften dalbränd trätjära. Det ger ett bra grundskydd och även lite färg år den vita granen. Ytan torkar jag av efter en kvart ungefär och jobbar upp lite lyster med fin stålull.

Norsaqen är tagen ur en brädbit (furu), utsågad med cirkelsåg, formad på en rikthyvel och spåret fräst med en överhandsfräs. Samma ytbehandling som stormpaddeln.

Totalt cirka 4 timmars jobb. Virkeskostnad 60-70 kr.

Båda testades idag i samband med paddelkurser för Köpenhamns kajakklubb, och fungerade som tänkt. Möjligen skall jag slipa ner någon millimeter på skaftet på stormpaddeln, men jag skall testa lite mer först.   Norsaq

Ny stormpaddel och norsaq tillsammans med min drygt 16 år gamla favoritpaddel.

Comments

Jamen, Bjørn dog! En købekajak??

Jamen Poul, det er jo en Frej, Björn selv har designet.

Ja, det är lite svårt att bortförklara en sådan fadäs, men jag gör ett försök:

det kanske berodde på att en köpekajak skulle utgöra en neutral bakgrund som inte tog intresset från paddlarna ;-)

eller på att den blå himmeln i skuggan under kastanjen gav en trevlig blåton åt det gråa däcket ;-)

eller på att Frejen råkade ligga framme efter en dag i med Köpenhamns kajakklubb ;-)

eller att mina Njord och Black Pearl är lite slitna och jag skämdes för att visa reporna i närbild ;-)

eller på att tycker Frej är en rätt trevlig kajak som jag är rätt stolt över ;-)

eller...

Fair nok 😊

Post a comment