Show cart
Design & Illustration

Måkläppen

Under ett par vintermånader är det tillåtet att gå iland i sälreservatet Måkläppen söder om Falsterbohalvön. Måkläppen var tidigare en ö men sanddrift på grund av strömmar har sedan ett antal år kopplat ihop reveln med fastlandet.

Malmö Kanotklubb brukar passa in ett besök under januari, och inför dagen lät väderprognosen tillräckligt uppmuntrande - ett par minusgrader, 3-8 m/s väst eller nordväst, dimma på morgonen och uppklarnande.

Bo, Anders, Julia, Göran och Charlotte

Som vanligt sjösatte vi strax öster om Falsterbohus och paddlade söderut mot reservatet. Tyvärr tycktes sälarna det här året vara någon annanstans, för bara en ensam knubbsäl dök upp för att kolla vad vi var för ena. Fågellivet var däremot som vanligt magnifikt och på land klev det omkring mycket folk med stativkikare på axeln. Tät packis gjorde det omöjligt att komma iland på ostsidan.

Söder om sandreveln gled vi genom stora bälten av tät issörja - lät som att åka i skidor på skare. Det blev också lite trevlig surf i knappt halvmetern höga men ganska långa vågor, och lite rollande bland isflaken.

snö, is och vass

För att slippa vinden ute på den oskyddade reveln fikade vi iland bland sanddynerna. Efterhand lättade dimman och det blev sol från en blå himmel och vi paddlade en liten extrarunda bara för att få njuta av sol i ansiktet.

Comments

Oj så fint! Vad har inte Skåne oss kanotister att bjuda...

Ja, vi som lever vid en skärgårdslös kust får rätta mun efter matsäcken och avnjuta de smultronställen som finns. Inte sällan blir det allra bäst när påtvingade eller självpåtagna begränsningar lockar fram kreativitet och förnöjsamhet - medan överflöd ofta leder till liknöjdhet.

Inte tusan var vi liknöjda i dimman igår. Vi har helnöjda!

//Patric

Självklart - jag är bara avundsjuk på er med skärgård utanför knuten.

Post a comment