Show cart
Design & Illustration

Mer övervakning...

poliser...

Ber om ursäkt för ännu ett icke-kajakrelaterat integritetsinlägg, men dels har jag svår paddelabstinens eftersom isen för ovanlighetens skull hindrar paddling även nere i mitt hörn av landet och dels känns det som om den mörka sidan är på offensiven.

Två händelser under veckan har väckt funderingar på vart samhället är på väg:

Först datalagringsdirektivet, som Thomas Bodström drev igenom i EU för att par år sedan och som sedan alliansen har hottat upp. I sin nya form innebär det att:

  1. Alla dina telefonkontakter registreras och sparas.
  2. Alla dina SMS-kontakter registreras och sparas.
  3. Alla dina e-mail registreras och sparas
  4. Alla dina uppkopplingar till internet registreras och sparas med klockslag och IP-adress.
  5. Alla dina mobilsamtal eller SMS registreras och sparas med klockslag och geografisk position (mobiltelefoner blir statliga spårsändare).

Staten kommer att veta mycket mer om hur vi rört oss, vad vi gjort, var vi har gjort det och vem vi kontaktar än vad vi själva har möjlighet att komma ihåg.

I veckan blev det klart att även V och MP offrar sina ideal för en plats vid köttgrytorna. Sedan tidigare har det varit klart att S och M-F-C-KD genomför direktivet direkt efter valet i höst (av förklarliga skäl vill man inte ha en diskussion under valrörelsen). V är emot men väljer att vika ner sig för en plats i regeringen. MP förbluffar: man deklarerar att man kämpar mot direktivet fram till valet, men stöder därefter genomförandet!. Jag kan inte minnas att jag tidigare hört ett parti så ogenerat öppet hålla sig med en röstraggningsåsikt fram till valet och sedan byta till den motsatta efter valet.

Det innebär att för den som fortfarande tror på integritet och mänskliga rättigheter finns bara ett alternativ kvar: Piratpartiet.

Den andra händelsen var när två civilpoliser betedde sig överdrivet bryskt mot några tonåringar på tunnelbanan. En förbipasserande reporter fotograferade händelsen med sin mobilkamera. Poliserna, som inte ville ha bildbevis på sitt agerande, tvingade reportern att radera bilderna på platsen med aggressiva hot om falska brottsanklagelser.

...och detta är Stockholm 2010 – inte Iran eller Kina! Det visar hur stort avståndet håller på att bli mellan vanliga människor och etablissemanget. Reporterns berättelse finns här – (inklusive bilder!) den här gången drabbade maktmissbruket fel person.

“One of the biggest risks we face is that of sleep-walking into a police state, simply by mistaking the ability to monitor everyone for even minute legal infractions for the imperative to do so.”
Charlie Stross

Comments

Det lyder som om vi er på vej ind i "Fagre nye verden". Dette "Utopia" beskrev Aldous Huxley i 1932 om et samfund der eksisterer i år 2540.

Men det lader til, at EU overhaler os indenom og dikterer, nej sender direktiver om, om hvordan og hvilke normer vi skal leve under.

Jeg ved godt Utopia blev skrevet allerede i 1516 af Thomas More.

Men havde vores EU-politikere læst Fagre Ny Verden af Houxley, havde de måske handlet anderledes.

Jeg er ikke alene om at vælge vor politikere, så jeg må finde mig i overgrebene også her i mit land.

Nu vil jeg gå ud og bygge videre på min kajak og tænke på noget andet.

Erik

Ja, vi var måhända ett eller ett par decennier sena med "1984", men kommer kanske att vara ute i god tid med "Du nya sköna värld". Det är nog inte lätt att vara dystopisk författare nuförtiden. Å andra sidan tycks vi ha klarat oss från "På stranden" och "Nivå 7" helt. Återstår att se vad läkemedelsindustrin kan göra med "Kallocain"...

Hej Björn

Det er jo rystende med al den overvågning, selv ikke George Orwell kunne forestille sig en SÅ omfattende overvågning. Det er jo <b>storebroderen</b> til "Big Brother".

Du behøver ikke undskylde dine politiske indlæg - de er interessante.

Venlig hilsen Helge

OOps! HTML-tags virker ikke. Det havde jeg ikke lige læst!

Tack Helge. Jag har valt att inte tillåta någon kod, som en del i ett rätt avancerat försvar mot kommentarsspam – ett försvar som spamindustrin hittills inte lyckats knäcka: inte en enda spamkommentar hitills bland de nära 4000 kommentarerna på sajten – och utan att jag behövt involvera besökaren i försvaret (CAPTCHA-varianter eller små matteuppgifter att lösa)!

Post a comment