Show cart
Design & Illustration

Najad – Erik Bergström

Najad – Erik Bergström

"Hej Björn,

Har under våren och sommaren färdigställt en Najad, som fick sin jungfrufärd i slutet på september.

Har ingen tidigare erfarenhet av kajaker alls, men tycker att Najaden är toppen!

Gillar även grönlandspaddeln som jag gjort enligt dina instruktioner. Tränar på paddlingstekniken, tycker att det funkar bra. Kan hålla en marschfart på 8 km/timmen utan att bli trött, helt OK för mig.

Har inte satt något roder på Najaden, dock en skädda efter några turer för kursstabiliteten. Går nu helt suveränt i alla vind- och vågförhållanden som jag varit ute i. Saknar inte något roder.

Bygget gav helt klart mersmak och jag funderar nu på nästa design. Återkommer.

Skickar med några bilder. Eftersom jag var ganska sent ute på säsongen är den än så länge ganska ”ren”. Funderade tidigare på lucklösningar, men tror att jag kommer att försöka hålla den så ren som möjligt utan luckor. Vi får se.

Med vänliga hälsningar

Erik Bergström"

Najad – Erik Bergström

Comments

Jag gillar i grunden ditt rena utförande. Mina första kajaker var också helt rena – inga extraprylar som oundvikligen innebär krångelpotential och ökad byggtid, kostnad och vikt. Den Nomad jag paddlade i flera år såg ut som din Najad – med undantag för att den hade linor på däck: en nödvändig säkerhetsdetalj med tanke på långa ensampaddlingar längs västkusten.

När säkerhetstänkandet senare kom att inkludera en säker roll fick jag sänka akterdäcket (och tappade möjligheten att packa i aktern utan lucka i däcket) och minska sittbrunnen (vilket gjorde det svårt att nå packningen under fördäck). Med luckor blev två skott en självklar vidareutveckling för säkerheten till havs. När jag sedan utvecklade prestandaprofilen mot både effektiv distanspaddling och utökad manöverbarhet i vågor blev en justerbar skädda nödvändig för att hålla ihop kajakens uppförande i de olika förhållandena.

Trots att jag är mycket nöjd med mina nya kajaker, finns det en längtan tillbaka till den där jungfrueliga enkelheten ;-)

Sedan ett tips: Du kan få ut mer av din paddel, med ett par enkla justeringar. Om du tunnar kanten ända upp till skaftet, tar bort kanterna mellan skaft och blad så att du kan glida lätt med händerna över "skarven" och rundar bladspetsen (ellips eller halvcirkel), får du en paddel som går tystare med mindre turbulens och därmed överför mer kraft med mindre jobb.

Post a comment