Show cart
Design & Illustration

Nanoq – Olof Mellgren

Nanoq – Olof Mellgren

Från Olof Mellgren i Vårgårda, en välbyggd och snygg Nanoq:

"Hej Björn! 

Mitt bygge började med en löparskada. Med långa väntetider för att få diagnos och behandling förstod jag att jag behövde något annat att göra för att inte bli tokig. Bygga en kajak har jag velat göra länge, men aldrig känt att jag haft tiden. Nu fanns den, och valet föll på en Nanoq eftersom den har så vackra linjer och verkade vara en bra kompromiss mellan packutrymme och prestanda. Efter att provpaddlat en Qaniq kände jag att Nanoq var en kajak att utvecklas med!

Som förstagångsbyggare, utan erfarenhet av laminering med glasfiber och epoxy, har inlärningskurvan varit brant. Ett visst praktiskt handlag och en stor portion tålamod har varit mina största tillgångar. Många misstag har begåtts som jag har fått rätta till eller acceptera och leva med. De största utmaningarna har varit att bygga i en temporärt uppvärmd lokal vilket orsakade sprickor i träet på undersidan av däcket när det var färdiglaminerat på ovansidan. Jag kunde till stor del återskapa formen och limma ihop dem igen, men viss kvarstående vågighet i ytan har fått spacklas bort. Det var även trixigt att ribba de uppsvängda stävarna. Jag fick tillslut frångå ritningen något och spackla lite för att få till ytan. Det var även svårt att få till slutfinishen innan lackering. Jag hade svårt att slipa bort vävkanterna efter bl.a. sammanfogningsremsan, men såhär i efterhand är jag ändå nöjd att jag inte spenderade mer tid på det, då resultatet av lackering blev tillräckligt bra.

Under våren har jag kommit igång med träningen igen, så det har varit svårt med prioritering det senaste. Nu är den i alla fall sjösatt och jag är nöjd med resultatet. Vikten landade på 17kg. Sedan korten togs har jag hunnit byta till greenland sliders bakom sittbrunnen, förbättrat skäddareglage och börjat laborera med lårstöd. Återstår att hitta bättre lister till luckorna och hyvla en grönlandspaddel. Den största återstående insatsen är dock att bli en skickligare paddlare! Västkusten med all fantastisk skärgård hägrar!

 Tack för support och god kajakdesign!

 Via länken nedan hittar du några bilder på resultatet.

https://goo.gl/photos/x8jNjLG6VA9ANDmg6

Mvh, Olof Mellgren"

Nanoq – Olof Mellgren

Nanoq – Olof Mellgren

Nanoq – Olof Mellgren

Nanoq – Olof Mellgren

Comments

Snygg! Gör sig bäst som enfärgad - har själv en helröd Qanik.

Tack! Det tycker jag med, de vackra linjerna framhävs bättre då. Det svåra valet är vilken färg. Svart kändes passande och ett säkert kort.

/Olof

Hei, flott kajakk du har laget!

Holder på med en av samme slaget, Nanoq. På bildene ser det ut som om du ikke har skeg. Stemmer det? Fungerer det bra uten, i så fall? Ser ikke akkurat fram til å lage kompliserte tekniske løsninger, så om det fungerer greit uten, hadde det vært fint!

Rune.

I texten ovan hänvisar Olof till skäddan ("förbättrat skäddareglage"). Nanoq bör ha en justerbar skädda, annars blir upplovning i sidvind ett irriterande problem.

Det går att eftermontera en justerbar skädda, men det är enklare att göra det mesta av jobbet innan däck och skrov är hoplimmade.

Tack Rune!

Kajaken har skädda och jag kan inte annat än hålla med Björn om att den behövs. Med tanke på hur lättmanövrerad Nanoqen är, har jag märkt att den även i vindstilla förhållanden ibland kan var skön att ha för den som inte har fulländad paddelteknik ;-)

Post a comment