Show cart
Design & Illustration

Njord – Björn Holst och Tove Olsson

Njord – Björn Holst och Tove Olsson

Mail och bilder med två nya snygga Njordbyggen som sjösattes tidigare i sommar.

"Hej!

Jag och sambon Tove startade våra första Njordbyggen förra hösten, och sjösatte dem midsommarafton. Efter ett antal timmars tankemöda, experiment, telefonsamtal till dig, och slipjobb. Men det var värt tiden, de har gått många distans i sommar. Bland de första turerna var från Misterhult söder om Västervik hem till Söderköping, nio dagar. Då fick vi en första känsla för våra kajaker, och sorterade ut en del detaljer.

Björn i Njord

Nu är vi mer än nöjda; snabba är dom, lättrollade som utlovat (vi hade inte provat innan men en lektion med Helen Wilson gjorde susen), de spartanska sätena är bekväma nog för fyra timmar i sträck, skäddorna funkar, och faktiskt, dom är täta. Toves är 533 lång, och min 572.

Tove i Njord

En dag långt ute i St Anna blev vi anropade på runt hundra meters håll:
"Är det två Njordar som är ute?"
"Ja, men hur sjutton såg du det?"
"Jag sitter i en själv!"

Det var Magnus Jonsson i sin röda Njord, med hustrun i sin vackra Isfjord med intarsia som var på semester...

Tove och Björn i nya Njordar
I vinter blir det inget bygge, men sen är det nog dags igen. Och då lär det gå väldigt mycket snabbare! Så mycket onödigt jobb man gör när man inte vet bättre...

Jag förstod när jag läste din sida att luckor som är både täta och snygga är kajakbyggarnas heliga graal, och jag gav mig ut att söka. Jag ville ha träluckor (som alla förstabyggare) men utan beslag, och som sagt täta. Det blev glasfibersargar gjutna runt styrofoam ungefär som din nedsänkta sittbrunnsarg, och ett neoprenlock på det. Utanför det en gummilist och så en trälucka som man drar ner med snören som löper genom slangar till skotråttor i sittbrunn. Hanteringen tar obetydligt längre tid än gummiluckor, och utan att testa olika lister etc håller de tätt i normal paddling. Efter en längre rollövning kan ett par centiliter ha sipprat in i aktre luckan på båda. Men så länge kajakerna är på någorlunda rätt köl är det snustorrt i packutrymmen såväl som sittbrunn.

Detaljer: luckor och sittbrunn

Bygget på facebook om någon är intresserad.."

Comments

Ja det var ju ett roligt och trevligt möte! Det var fina byggen ni hade!

Mvh

Magnus & Maria

Tack detsamma! Kom ner vid tillfälle så guidar vi i St Anna:)

Jättefina kajaker ska själv börja mitt första bygge nu i vinter. Frej blir det för mig. snygg lösning på luckorna, ska nog prova dem själv.

Mvh Ola

Tack Ola! Frej verkar intressant och hade kanske varit bättre för mig som tynger ner Njorden i mesta laget.

Antar att du har sett tråden om lucklösningar på Utsidan, där har jag försökt förklara lite mer hur jag gjorde. Om du nu har bestämt dig för att krångla till bygget;-)

Ha så kul!

Björn

Hej björn!

Kollade på utsidan, men hade kollat på er facebook sida innan, så jag visste redan hur jag ska göra.

Har försök få min fru att bli lite intresserad av att bygga, men hon tror det är för svårt.

så jag får väll bygga en kajak i taget, själv. Verkar superkul att jobba tillsammans

Paddla lugnt / Ola

Post a comment