Show cart
Design & Illustration

Njord – Jonas Nilsson

Njord – Jonas Nilsson

"Hej Björn!

Sjösatte mitt bygge - en Njord, den 29 maj 2020 och har hunnit paddla en del. Här följer kort beskrivning av bygget och min upplevelse av de första turerna.

Om bygget:

Total byggtid 130,5 timmar, lika mkt tid till googling och studier av byggtips 🙂 Då har jag även förenklat genom att nyttja färdiga luckor och anpassat luckskålar, sits och sittbrunnssarg som jag köpt från Petrus. Skädda och fotstöd från Kajaksport respektive Smarttrack. Har stött på många utmaningar men inget som jag inte kunnat lösa. Nästa bygge kommer gå både snabbare och säkert bli ännu bättre men totalt sett är jag nöjd med resultatet.

Största utmaningen var inte att mäta in spantmallar och stävar utan snarare att behålla formen när man tvingar in granstripsen mot stävarna. Jag valde även granlister konkava/konvexa och inte vanliga rektangulära vilket förlängde byggtiden och som ändå inte gav någon större fördel då vinklarna i övergångarna gjorde att kanterna diffade

Det gick även åt lite mer epoxy än jag från början tänkt. Anledningen var primärt utfyllnad i stävarna och lite spackling. Annars har jag försökt hålla ned vikten och enbart lagt ett lager väv på utsidan, med förstärkning i stävarna. Två lager i sittbrunnen. Vikten slutade på runt 19,5 kg. Valde att måla båten med double coat (två komponent) i en nästintill helt dammfri lokal (plastade in väggar och tak samt målarmatta på golvet) i kulören "Papyrusvit" - supernöjd med resultatet även om det var lite lurigt att få till slutresultatet. Vattenslipade med 1000, 2000, 4000 (inför slutlager).

Mina första intryck på vattnet:

  • Sittställningen är grym, helt anpassad för mig och kajaken känns som en förlängning av mig själv. jag är 183 cm lång och väger ca 75 kg.
  • Njord är snabb. Paddlar i 9-9,5 km/h distansfart men kan skrämma upp den i runt 12 km/h om man tar i (vingpaddel). För touring kör jag grönlandsåran och håller god fart även här.
  • Har även en Frej 534 som är en fantastisk kajak, mycket mer lekfull än Njord men inte alls lika snabb. Därmed inte sagt att Njord är tråkig men den passar klart bättre för motion, långfärd. Samt självklart roll men här är även Frej grym. Stora vågor, mycket vind så väljer jag Frej för surf och lek, annars Njord. Sitter lika bra i båda. Paddelisättet är bättre i Njord som är smalare/lägre. Paddlar även surfski (Nelo 540) och farten i Njord ligger inte långt ifrån nelon vid längre distanser.

Vill passa på att tacka för två riktigt bra kajaker (även om jag bara byggt den ena) och om jag hade en kajakproduktion så skulle jag omedelbart börja producera Njord. Linjerna är de finaste jag sett på en havskajak och de lirar perfekt med funktionen. Båten både ser snabb ut och är det. Dessutom sitter man som en kung.

Mvh

Jonas Nilsson"

Njord – Jonas Nilsson

Njord – Jonas Nilsson

Njord – Jonas Nilsson

Njord – Jonas Nilsson

Comments

Grattis till en mycket tjusig Njord! Och intressant att läsa om dina upplevelser om skillnaden mellan Frej och Njord.

Hei.

Hvor lang, og hvor bred, bygget du din Njord? :)

Byggde enligt ritningen, standard - 559 cm lång

Post a comment