Show cart
Design & Illustration

Njord – Mikael Englund

Hej Björn

Lite bilder på min "Fridam". Byggd under decenniets längsta och kallaste vinter, är hon så äntligen invigd. Som första kajak la jag ner mig lite extra med snobbrand och relingsbård i värmebehandlad sälg! Väldigt likt mahogny, men halva vikten. Däckstätningen är neoprenskydd som träs på en sarg gjord på samma sätt som sittbrunnen. Lite pilligt men det fungerar utmärkt nu. Snålade in på kolfiber runt sargen, men för och akterhål samt handtag är i kolfiber istället. Hoppade även över fotstöd. Har istället skurit till styrofoam som helt enkelt förtjockar främre skottet till rätt längd. Lackad 3 lager med biltemas 2 komponets båtlack. skrovet offwhite däck klarlack. Fungerar utmärkt,men den vita lacken flöt inte ut lika bra som klarlacken när jag penselmålade.

Några lärdomar till nästa bygge:

  1. Bygg med smalare ribbor. Nu hade jag 25 mm på de flesta ställen pga att brädorna jag sågade av var så tjocka. Under 20 mm och helst mot 15 är enklare. Listerna runt slaget delade jag nu på mitten för att få ner radien.
  2. Gör bredare sittbrunn. Denna blev bara 37 cm bred och lite väl tajt för längre paddlingar, men oj vilken kontakt man får!
  3. Flytta bak bakre packluckan så man kan nå skäddaboxen efteråt.
  4. Måla hela kajaken så kan man slarva mer med listningen...
  5. Muta min fru så hon inte beklagar sig så över min frånvaro...

Hur fungerar den i sjön då?

Förhoppningsvis som det är tänkt. Efter att jag lärt mig hantera den låga initialstabiliteten någorlunda har jag insett att detta är en riktig racer, Den är ju så löjligt lättdriven och lugn i vattnet. Visst den är smal, i nuläget för smal för att jag skall hantera den helt säkert i grov sjögång, men jag tror att med lite mer erfarenhet och en säker roll blir den nog även helt trygg för mej. Barnen har paddlat den en del och har inga problem alls med balansen. Packutrymmet är ju inte så stort, så skaffa så små campinggrejer som möjligt.

Bara några månader efter jag beställt ritningarna kom du ju med "Frej" och helt plötsligt tror jag barnen behöver egna kajaker...

Hälsningar Mikael

Comments

Bra tips om löst fotstöd, känns bra att kunna justera efterhand utan att ge sig på kajaken. Skall ge mig i kast med min första strip-kajak i vinter och fotstödet är en detalj jag funderat över. Och trots att det är vackert med trä så kommer min att bli målad...

Snygg kajak. Jag valde för övrigt samma typ av räddningsanordning på min Hunter

Med reservpaddeln instucken från andra hållet kan man ställa sig på akterdäck. Även om man inte heter Gordon Brown

http://www.utsidan.se/forum/attachment.php?attachmentid=6790&stc=1&d=1298838309

Hej Mikael!

Jättefin kajak, man blir inspirerad. Var får man tag på värmebehandlad sälj?

Hej och tack för synpunkter och beröm.

Johnny: Denna gång tog fåfängan över, men min nästa kommer också bli målad...

Rune: Om du med räddningsanordning menar de två träbitarna att stoppa paddeln under, så är det snarast en förutsättning för mej att komma i överhuvudtaget...

Sebastian: Sälgen köpte jag av ett företag som heter heatwood, men det gick tyvärr i konkurs i vintras. Hoppas på en nystart så jag även kan köpa värmebehandlad trall till verandor.

Post a comment