Show cart
Design & Illustration

Njord – Niklas Nygaard

Njord – Niklas Nygaard

Niklas sjösatte sin Njord tidigt i höstas, men eftersom jag fick mail och bilder den 31/12, får den bli det nya årets första sjösättningsrapport.

"Hej Björn och Gott Nytt år!

Jag skickade några bilder tidigare men glömde berätta om mitt bygge!

Efter en del "vånda" valde jag Njord! Detta visade sig vara ett gott val! Bygget startade med att välja en ståtlig gran, helst snabbvuxen men ändå i skuggan av några andra (för att få en så kvistfri sida som möjligt).

Njord – Niklas Nygaard

Efter sedvanligt sågande började bygget. Som en modern människa med barn och jobb så tog det hela en och en halv vinter istället för den planerade enda!

Kul under tiden med alla glada entusiaster som delar med sig av kunnande i bilder och berättelser. Nätet är på det sättet fantastiskt. Jag har "stulit" ideér, varierat en del och klurat på en del lösningar själv utifrån de erfarenheter man har från livet.

Först en kortare testtur i augusti i år sedan det riktiga elddopet tillsammans med min bror i Arkösundsskärgård!

Den är fantastiskt lättdriven, rankare än vad jag vant mig vid från tidigare väldigt (över-)stabila hyrkbaljor. Att rolla blir nästa projekt, en halv klarar jag enkelt ;) Den passar bäst att paddla med "eskimåpaddel" enligt mitt tycke. Med denna paddel är kajaken nästan lika snabb på kort distans men framför allt oerhört avslappnad att paddla länge.

Reglerbar skädda efter modell av Ulf Johansson, kompass i lucka och blandad kolfiber/glasfiber i sarger och sits. Några små detaljer i basad bok och ek annars genomgående gran.

Njord – Niklas Nygaard

Det är min första kajak och är faktiskt nöjd, vikten stannade på 18,5 kg (utan kompass!) vilket från början var ett mål (eller rättare sagt under 20!) Sönerna tyckte det verkade enklare att plocka några kilo på sin pappa än att slipa och gnida för att vinna några hekto på kajaken. Jag tänkte att det blev en kombination, mkt handslipning ger bra motion!

Tackar för en mkt enkel och bra byggbeskrivning, jag har lärt mig en hel del saker inför nästa bygge (som förenklar, ffa vad gäller mina lucksarger och sittbrunn där jag gjort en del riktigt dumma lösningar som ser snygga ut men gav fruktansvärt mkt merarbete!)

Njord – Niklas Nygaard

Mina killar har fått blodad tand och varit delaktiga i såväl bygge som paddling så förhoppningsvis har vi så småningom ett litet gäng kajaker att tillgå!

Önskelistan: Black Pearl så jag kan rolla! Frej till lek i vågorna och kanske en Njord till om fler i familjen vill ut på långpaddling!

Hälsningar
Niklas Nygaard
Ljungby"

Comments

Grattis till ett snyggt bygge! Andra halvan av rollen var inte heller svår, det ÄR en självrollande modell!

Hör av dig om du har vägarna ner till Sankt Anna i sommar, här finns fin Njordpaddling!

Björn

Tackar Björn!

Låter lovande om andra delen av rollen kommer lätt. Vintern kom så jag hann inte riktigt med att lära mig i varmt vatten. Får bli till senvåren. Sankt Anna är inte omöjligt, det är fantastiskt fina vatten!

/Niklas

Post a comment