Show cart
Design & Illustration

Njord – Tommie Bäck

Njord – Tommie Bäck

"Björn och Petrus,

Har gjort jungfruturen med mitt hembygge och är nöjd. Träslaget är western red ceder. Allt har gått bra utom att jag mot slutet inte tålde epoxin, trots att jag använde friskluftsmask.

Två tips: Det blir snyggare om man inte spacklar hålen efter häftklammorna, gjorde det på skrovet men inte på däcket. Har som sits en Air Hawk R. Det är en luftsits för motorcyklar att fästas över befintliga sitsen för arr få bet bekvämare vid långturer. Fäste sitsen vid skrovet genom att i skrovet plasta fast grövre gummislang på båda sidor om den plats där ögla i sisten skall vara. För sedan en tunnare gummislang genom en av de grövre gummislangarna, därefter genom öglan i sitsen och slutligen genom den andra av de grövre gummislangarna.

Bifogar några kort på min kajak. Mellersta bilden visar bäst färgen.

Njord – Tommie Bäck

Mvh"

Comments

Så vacker Njord Tommie! Ett bra exempel på att en tilltalande design gör extra dekorationer överflödiga.

Undrar vilka symptom på allergi du fick under bygget? När jag byggde min Hunter gick handsken sönder under lamineringarbetet och jag fick en klåda i högerhanden som höll i sig i flera dygn. Trodde därmed det var färdigjobbat med epoxi för min del.

Nu är jag i slutfasen av ännu ett kajakprojekt och har inte upplevt några problem alls. Detta trots att jag har fått epoxi på huden vid flera tillfällen. Kanske inte klådan var ett allergisymtom?

Tycker för övrigt inte att tvål och varmt vatten känns effektivt för att avlägsna epoxi från huden. Jag väljer numera en hastig avtorkning med en sudd dränkt i rödsprit och avslutar med tvål och vatten.

Kanske någon har bättre förslag?

Jag har också i samband med en forcerad avslutning av ett kajakbygge med intensiv epoxyanvändning fått allergiska symptom, och gick till vårdcentralen med en rejält uppsvullen handled och underarm. Men efter en månads vila från epoxy kunde jag bygga kajaker igen – fast med lite mer försiktighet.

Vinäger fungerar riktigt bra som epoxytvätt. Rödsprit har jag inte provat, så jag har ingen aning om vilket som är bäst eller snällast mot huden – men undvik lösningsmedel!

Har själv en Njord och har tänk skaffa en Air Hawk R. Vilka är dina erfarenheter, är den lika bekväm som reklamen påstår? Har du lite mer bilder på sitsen i kajaken?

Steffan.Lockowandt@telia.com

Nej, ingen egen erfarenhet och har heller inte hört någon annan kommentera den heller. En spontan reflektion (teoretisk och oinitierad ;-) är att den är för hög. 5 cm är alldeles för högt i en kajak som Njord – även om man pressar ihop den till hälften blir initialstabiliteten och knäutrymmet lidande.

Post a comment