Show cart
Design & Illustration

Nomad – Clas Delling

Nomad – Clas Delling

"Hej Björn!

Har nu byggt och även sjösatt mitt första bygge, en Nomad. Jag betsade den helsvart innan lamineringen och tycker själv att det blev bra. Lite merjobb, men jag vill att kajakens former ska vara det som ger helhetsintrycket.

Det är många år sedan jag paddlade sist men känslan fanns kvar. Nomaden är precis som du beskrivit, snabb, trygg och rymlig. Jag är 1,90 lång, väg runt 90 kg och har stora fötter(typ 46), jag byggde därför med förhöjt fördäck och det behövdes! I förhållande till min kroppsstorlek känns Nomaden bra.

Nomaden känns mycket stadig och svarar kvickt på rodret. Det är lätt att ”överstyra” innan man blir van.

Vikten på detta första bygge med skott, luckor och roder blev 23 kg, är väl ganska OK med tanke på att nomaden är både lång och bred, samt kanske lite för tjocka ribbor.

Byggde sittbrunnsarg med ”ringar” av 4 mm plywood, blev bra, snyggt och ganska enkelt att få till. Detta är ingen utställningskajak med finishen blev rätt bra till slut.

Jag tycker själv att Nomadens linjer och utseende har dom mest stilrena och harmoniska linjespelen bland dina kajaker, får många kommentarer om linjerna/utseendet och hur bra den verkar gå i vattnet.

Jag gillar skarpt dom låga stävarna och den smäckra formen man får på Nomaden!

Min granne som tidigare byggt en Frej behöver 11 paddeltag när jag tar 10. Håller lätt 8-9 km/t trots viss paddelovana, självklart paddlar jag med hembyggd eskimåpaddel!

Jag måste bygge en till i vinter, min kära fru vill också ha en Nomad. Jag tänkte därför sätta över 500 på ditt konto för byggande av en till med mina gamla ritningar.

Man lär sig mycket på första bygget, bl.a. att vara noggrann med ribborna för att minska på epoxi och sliparbete.

Mvh Clas Delling, Uggletorp"

Comments

Bilden fångade verkligen formerna och linjerna på ett bra sätt. Jag har ju tyvärr aldrig sett någon i verkligheten, men utifrån alla de bilder jag sett, måste jag erkänna att jag aldrig tänkt på Nomad som vacker, inte i min smak helt enkelt. Men det kan mycket väl vara den så vanliga ljusa ribbade träytan som förtar formerna. För egen del så kan det nästan krypa i kroppen av olust speciellt när jag ser kajaker "pyntade" med intarsia och ribbor av olikfärgat trä. Men ibland ser jag ju inläggningar som faktiskt ser bra ut, till min stora förvåning. Nå, på den här bilden där färgen, speglingarna och kontrasten lyfter fram formerna, ser den iallafall mycket, mycket vacker ut.

Jag byggde också en Nomad för jag fann den vackrast i linjerna bland Thomassonalternativen.

Men den vackra låga stäven dyker i hög sjö. Gott om plats för packning vid långfärd är bra.

Nu paddlar jag en Njord och då krävs det en minimalistisk packning.

Post a comment