Show cart
Design & Illustration

Ny kajak på ritbordet

Under sommaren har jag funderat på att försöka kombinera egenskaperna hos Black Pearl och Nomad. Vad jag vill ha är en mycket manöverbar och lättrollad kajak som samtidigt är snabb och rymmer en del packning. I den andra vågskålen kan jag offra en del initialstabilitet - året med Black Pearl har lärt mig använda och även uppskatta en låg initialstabilitet - och jag kan klara mig med betydligt mindre packning än när jag ritade Nomad. Så här ser det ut just nu (men jag kommer säkert att fila på linjerna ända tills jag börjar såga ut spantmallar).

Stalker

Den är lång som Nomad (580 cm). Däcket är lägre än Nomad men högre än Black Pearl (25 cm framför sittbrunnen). Stävarna har samma höjd som Nomad, medan relingen midskepps ligger bara ett par cm över vattenlinjen. Däcket akter om sittbrunnen är mycket lågt för att rollar med bakåtlutning skall vara lätta, men höjs sedan bakåt för att ge plats för packning. Bredden blir 51 cm i relingen och 49 i vattenlinjen. Kajaken kommer att ha skott, med minimerad volym i sittbrunnen, och någon form av däcksluckor - eventuellt enklaste lösningen med färdiga gummiluckor (träluckor är snyggare och lättare, men ganska svåra att få täta). Totala volymen blir 308 liter och lastkapaciteten på konstruktionsvattenlinjen 135 kg.

spantritning Stalker PC (volymfördelningskoefficienten) blir 0,56, vilket innebär att jag optimerar kajaken för ca 9 km/t eller 4,7 knop - ingen racingmaskin alltså, men förhoppningsvis med möjlighet att hålla bra fart under lång tid. Toppfarten blir sannolikt ungefär som Nomads - längd-breddförhållandet är bättre men de skarpare slagen och turbulensen kring skäddboxen drar ner.

linjeritning Stalker

En justerbar skädda sätts längst bak - inte den hydrodynamiskt bästa lösningen, men där inkräktar den inte så mycket på det begränsade packutrymmet under ett lågt akterdäck.För att spara vikt (och i viss mån kompensera för de tunga luckorna) blir skäddan och sittbrunnssargen i kolfiber, medan skott, sits mm byggs i uretanskum.

Byggstart blir förhoppningsvis i början av december och arbetsnamnet är "Pipe Dream".

English summaryA new kayak on the drawing board - a kind of hybrid with speed and volume from Nomad and manoeverability from Black Pearl. Not sure if that is even possible but there is only one to way to find out. I do not trust computer simulation for kayaks - they never account for a highly movable paddler that by far outweights the kayak itself. I plan to start building in December.

Comments

Hur går det med bygget? Snart dags att provrolla?

Mvh Erik

Hur går det med bygget? Snart dags att provrolla?

Mvh Erik

När kommer ritningen, och byggsatsen, på "Pipe Dream" ? Den ser väldigt intressant ut, klart bäst i hela samlingen !

Tanken är att jag skall hinna bygga klart och prova den i till havs i lite olika sammanhang innan jag vill släppa den som färdig modell. Just nu står bygget det stilla pga av andra engagemang - webbjobb och illustrationsuppdrag mm. En realistisk uppskattning är att jag hunnit testa och eventuellt göra de justeringar som krävs någon gång i början av sommaren. Men det finns en färdig ritning nu, om någon känner för att chansa lite...

Post a comment