Show cart
Design & Illustration

Nyckfullt väder

Skyfall i Lund
Bilden från dagens sydsvenska

Igår kväll fick "lokalt väder" en ny mening och förståelsen ökade en aning för att SMHI ibland har svårt att homogenisera sina rätt stora prognosområden.

Norra och mellersta Lund: Åska och skyfall med inställda tåg, översvämmade vägar och gång- och cykeltunnlar, översvämmade källare och en mamma som hämtades vid busshållplatsen i kanadensare!

Södra Lund, två-tre kilometer därifrån: grillning i trädgården med barn och barnbarn - visserligen med ett vaksamt öga (och öra) på åskmolnen i norr, väster och öster, men med uppehåll hela tiden och sol mesta tiden - och varmt, varmt, varmt!

Ett i sammanhanget irriterande problem är min åskrädda bredbandsuppkoppling. I gårkväll var det väl OK eftersom åskan säkert var tillräckligt nära för att kunna orsaka skador i en dator online (överspänningsskydd finns naturligtvis inkopplat, men jag vet inte hur effektivt det är vid ett blixtnedslag nära). Men vanligtvis räcker det att jag hör någon enstaka åskknall på stort avstånd - tre mil bort eller så - för att min uppkoppling skall lägga av och inte komma igång på ett par timmar. Funkar alla Telia-bredband så, eller det något lokalt fel? Funkar även andra operatörer så?

Comments

Jag har Telia-bredband och trots att jag bor på landet med luftledningar in till huset så lägger mitt bredband aldrig av vid åska.

/Mattias

OJ, vilket väder. Koolt med kanot från bussen!

Här i nordvästra skåne mullade det en bit bort, men annars bara varmt som attan.

Vi har Telia ADSL och jag måste säga att det fungerar mycket bra och verkar inte särskilt åskkänsligt alls.

Däremot kan ju strömmen vara lite åsk- och vindkänslig här ute i skogen, men det är ju bara skönt med lite strömavbrott ibland ;-)

Har Glocalnet (luftledningar) och nätet brukar överleva åska, däremot rök ADSL-modem, telefon och jordfelsbrytaren löste ut på modsommar dagen. Det var en enda smäll men den var - nära. Blixt å dunder utan mellanrum.

Undra varför man duckar...

Har du även åskskydd på telefonledningen ?

Modemet är ju ofta det som ryker först.

Annars går ofta nätdelen i datorn.

Jag har funderat på om det är någon del min utrustning som tar en tupplur när det drar ihop sig - splitter, router, ADSL-modem etc - men ingenting har hittills gått sönder. Det blir bara ett par timmars avbrott i bredbandsleveransen. Något överspänningsskydd i telefonkabeln har jag inte - har inte hittat något...

Idag passerade temperaturen i arbetsrummet 30 grader för första gången i år - trots ett par kvadratmeter öppna fönster åt olika håll - med sedvanligt dåligt inflytande på arbetslusten...

Deltaco ÅSK-3

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=430696&o=inkfrakt

Hur pass mycket det hjälper har jag ingen aning om.

Jag har Telia bredband men får mest driftstörningar när det inte ser ut att finnas någon anledning. Aldrig vid åska eller storm eller annat oväder. Det har tillockmed varit strömavbrott i vissa delar av samhället jag bor i, utan att det påverkade mitt bredband. Men helt plötslig en vanlig fin solig vardag kan det lägga av i nån timme utan minsta vettig förklaring?!?

Apropå lokala väder, så satt jag och fiskade i svartån utanför Örebro när det började regna kraftigt på min sida. Ett riktigt intensivt sommar-regn. På andra sidan fick dom inte en enda droppe på sig. Gränsen gick ungefär mitt i ån. Vi blev dyblöta och rikligt utskrattade av några skadeglada fiskare från andra sidan... Det var surt!

Post a comment