Show cart
Design & Illustration

Öööööööööörikt!

öar, öar, öar...

Det hade man inte anat! Att det finns 3112 öar i Skåne. Här har man paddlat runt hela Skånes kust och en del av sjöarna och åarna i olika omgångar och fullständigt missat denna fantastiska örikedom.

Vidare ligger 34 av dessa öar i Malmö och 19 i Lund. Fast värst är Kristianstad med 609 och Hässleholm med 543 öar.

Rötmånadshistoria? Nej det är faktiskt på riktigt - statistiska Centralbyrån bekräftar genom semestervikarierande statistikansvarige Anna-Karin Westöö (med två ö). Förklaringen är att man låtit ett datorprogram räkna öar i hela Sverige. Det blev 221 831 st och som sagt 3112 i Skåne. Definitionen har varit allt som är minst 25 m2 och omflutet av vatten. Och inte gör väl datorer fel?

Vad sägs om ett nytt sommarprojekt? Paddla till Skånes alla öar?

Comments

Visst är det spännande!! Halland har 1142st... Tylön och...och ja, Tylön

Utav intresse, var är bilden tagen? (Lunds skärgård ? :-) Liknar skärgården i kvarkenområdet ganska mycket: http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=53506&lan=fi .

Eller så bogserar man ön efter kajaken ;)

Färdig med tält, grillplats och allt ;)

http://www.dt.se/nyheter/ludvika/article444245.ece

Erik, jag skulle gärna ha dragit till med Lunds skärgård, men får nog erkänna att det är ett utsnitt ur en anonym internetbild jag hittade - och det ser onekligen ut som Kvarken.

Ola, det finns en flytande ö i Sommen också - jag har betittat den från kajaken, och sett hurusom "stranden" slutar tvärt några decimeter ner i vattnet.

Jens, med tanke på hur det ser ut runt Varberg och från Nidingen och norrut, blir jag mindre förvånad över den halländska siffran. Till och med flera av stenarna i vattnet utanför Stensjö bör ha kvalificerat. Men imponerande icke desto mindre...

I skåne har vi Ven, Hallands Väderö och ... Tosteberga "skärgård" där flera av sandhögarna bör ha kvalificerat...

Vi har väl ändå flest i Skåne, utanför Tosteberga?:-)

Absolut! Det är väl därför Kristianstad vinner på hemmaplan med 609 öar. Fast jag begriper inte Hässleholms 543 öar - minns bara ett par små holmar i Finjasjön...

Post a comment