Show cart
Design & Illustration

Orust Runt 2010

Start i Ljungskile
Dimman lättar över startområdet i Ljungskile

Årets upplaga av Orust Runt i Kajak – den andra – gick i betydligt bättre väder än den första: sol, stundtals bakom lätta skyar, svag vind och några få regndroppar under söndagen (det riktiga regnet kom inte förrän i bilen på väg hem). Därför blev tiderna markant bättre för de flesta deltagarna: dryga timmen bättre i toppen och drygt två timmar bättre för mig nere på plats 20 (10 m/s motvind över hela Stigfjorden tog hårt förra året ;-).

Stranden på Vallerö fylls sakta med kajaker och tält
Stranden på Vallerö fylls sakta med kajaker och tält

Det verkade också som att tävlingsinstinkten hade skärpts en aning sedan förra året – återfallspaddlarna (merparten av deltagarna) hade en tid att slå.

Skymningen sänker sig
Skymningen sänker sig

Dryga hundratalet paddlare startade i sol och vindstilla klockan 8 på lördagsmorgonen i Ljungskile. Årets upplaga gick motsols i motsats till förra året. Det blev en gassigt varm resa upp runt norra Orust: Havsstensfjorden, Kalvöfjorden, Koljöfjorden och in i Strömmarna. Vid Uddevalla pågick en offshoretävling med motorbåtar och en av deltagarna på en uppvärmningsrunda dundrade genom kajakgänget med imponerande fart, efterlämnande en dimridå av bensingaser, små krusningar på ytan och en än mer imponerande ljudmatta (påpekas bör att passagen sköttes snyggt och inte på något sätt störde paddlingen). Bassholmen rundades enligt en av de mycket få reglerna i tävlingen – därefter förbi Snäckedjupet, ner förbi Gullholmen och till gemensamt nattläger på Vallerö.

Småprat om kajaker och annat
Småprat om kajaker och annat: Leif, Jacob, Ola, Sara och Anders

På söndagen var det fri start mellan kl 7 och 11. En taktisk miss placerade mitt tält mitt i en grupp av lindrigt diskreta klockan-sju-startare, så vid pass halv sex slamrades det friskt med Trangiakastuller och tältbågar runt om mig. Det blev följaktligen lite si och så med skönhetssömnen och jag fann för gott att masa mig upp till en klockan-åtta-start.

Utsikt över campen
Utsikt över campen

Solnedgång från toppen
Solnedgång från toppen

Den här gången gick alla kortaste vägen mot Mollösund (förra året hade ganska många smugit upp innanför öarna längs land för att undkomma den envisa sydvästen). En svag motvind mötte i Stigfjorden, precis lagom för att erbjuda lite svalka och luft, men knappast för att avsätta några väsentliga spår i resultatet. Vidare genom Skåpesund, upp förbi Askeröarna, Farholmarna och rännan upp förbi Svanesund – sträckans minst inspirerande avsnitt med trötta paddelmuskler, motvind, tidvis svag motström (fast strömmen varierade så de som kom in lite senare hade hittat lite medström) och ett rätt enahanda sceneri mellan de skogsklädda sluttningarna.

Utsikt mot Måseskär
Utsikt mot Måseskär

Min tid blev 12.43:10 – ungefär lika fördelat på de båda dagarna. Det ger en medelfart på 7.8 km/t inklusive lunchpaus och några korta pauser i kajaken för dricka och lite kolhydratdoping (banan och choklad). Bör bli ca 8,1 km/t eller 4,4 knop, pausandet borträknat. Klent jämfört med vinnarens (återigen Ola Ström i surfski!) 10,6 km/t, men rätt OK för en hyfsat pigg 61-åring i havskajak (min Njord som vanligt). Eftersom resultatlistan går att filtrera på ålder och paddelredskap kunde jag snabbt klicka mig fram till att i "klassen" 60+/havskajak/grönlandspaddel var jag solklar vinnare ;-)

Lägereld på kvällen
Lägereld på kvällen och fortsatt snackande med nya och gamla vänner

Liksom förra året blev det ett mycket lyckat arrangemang, till all heder för initiativtagarna/arrangörerna Leif Jägerbrand och Anders Karlsson, och övriga inblandade (familjen Johansson som grillade korv med bröd och serverade drycker vid målgång, Friluftsfrämjandet och Seglarklubben i Ljungskile för lån av lokaler, dusch, bastu och inte minst alla sponsorer för ett imponerande prisbord med flera...).

 Klockan-sju-gänget gör sig klara
Klockan-sju-gänget gör sig klara – inte helt diskret...

Hela resultatlistan, inklusive lite länkar till referat, kommentarer och bilder och bilder

Lite fler bilder från Rune Eurenius.

Jacobs upplevelse av Orust Runt.

...och naturligtvis är jag anmäld till nästa år ;-)

Comments

Bra jobbat Björn.

Det gick ju fort som bara den.

Göran N

Tack – och tur det, med tanke på hur sliten jag kände mig efteråt ;-)

Ja - mycket bra jobbat. Måste vara de där sommarnätterna i hammocken som gjort dig så snabb.

Ja, det kanske finns ett okänt samband mellan friluftsnätter och tjurig envishet under långa paddeletapper...

Prepareringen med vin och räkor i norra Bohuslän kanske inte är så dum.. Går det bra med vilket billigt vin som helst? ;-)

Mera bilder från Orust Runt: http://www.azaleo.ath.cx/thumbnails.php?album=43

Med tanke på att räkorna kostade 380:-/kg bara några dagar innan festen, kanske det är lika bra att hålla igen lite på vinet...

Post a comment