Show cart
Design & Illustration

Orwellskt nyspråk i praktiken...

Från sajten vikallaoss.se

Bilden från sajten vi.kallaross.se

Då och då får organisationer för sig att putsa sin image genom fantasifullt nyspråk – ungefär som när städare en gång i tiden blev lokalvårdare, och korvkioskerna restauranger. Sålunda har bemanningsföretagens branschorganisation Almeda kommit på att "Nisse på manpower" behöver en respektabel titel. För ändamålet utlystes en pristävling för att finna en lämplig benämning (stilistisk återhållen, köns- och värdeneutral, kunna användas med stolthet och som alla skulle kunna använda).

vikallaross.se strömmade förslagen in. Men till organisationens besvikelse var merparten förslag inte riktigt de man hade tänkt sig – de var snarare brutalt uppriktiga: "låtsasanställd", "laslös", "prekarie", "flexhjon", "flexploaterad", "daglönare", "slav" med flera ;-)

Så förbundsdirektören Henrik Bäckström tvingades konstatera att folk inte hade fattat vad man ville åstadkomma – och de oönskade förslagen censurerades.

Men tämligen omgående öppnades en ny inofficiell sajt: vi.kallaross.se där alla de generande förslagen kan avnjutas och röstas på. Underrubriken på sajen är: "Vad vi kallar oss, inte vad bemanningsföretagen vill att vi kallar oss". Dagens medialandskap är en besvärlig terräng för företag med nyspråk och blå dunster på önskelistan. Det var lättare i Orwells grisfarm...

Mer på Bemanningsgate på Twitter, och vi kallar oss på Facebook

Uppdatering 111001: ...och det är visst inte färdigt än ;-) 
http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/10/vi-kallar-oss-pr-katastrofen-blir-bara.html

Comments

Intressanta ord – med omkastade bokstäver, är domänen i sig ett anagram för ”valrosslika”, ”Vi krossa all”, och nästan ”krossa rival”. Bemanningsföretagen kan bli ”ingen man tas före beng”, ”för at ingen man ges ben” eller ” Be för at ingen ges namn”. Flexibelt, mångtydigt och målande…

(...är det fredag eftermiddag i dag, eller?)

Ja, jag tror faktiskt det är fredag eftermiddag – och en paddeltur i morgon...

Post a comment