Show cart
Design & Illustration

Premiärtävlat - Swift2

Sjösättning i höstas

Fick följande trevliga mail från Björn Andersson som sjösatte sin Swift2 i oktober

Hej Björn

Ville bara skriva en rad om vår lyckade vår-premiär-tävling i multisport med kanadensaren Swift 2 som jag gjorde klar i höstas. Vi hade 3:e och 4:e tiderna på paddling...och då hör till saken att vår enda paddelträning får vi på tävlingarna....och detta var säsongens första! Kanadensaren går otroligt lätt och fin i vattnet, minimalt motstånd och dessutom uppseendeväckande....

Du kanske minns att jag skrev lite om en kanottillverkares sura miner, och kommentarer, att vår farkost inte var godkänd att tävla i, men nu har jag kontrollmätt höjden och den är exakt 35 cm, precis som den ska va!

Vi fick många glada tillrop under tävlingen, några var livrädda att komma för närma så att dom skulle råka repa den, ett annat par, som slet sig fram i en plåt-inka skrek massor av frågor under tiden vi passerade dom, om vi byggt den själva, hur lång tid det tog, och det sista skrek killen i fören: var är ritningen beställd? -Björn thomasson design skrek jag tillbaka. Det sista jag hörde var hur han ropade till sin kompis: "Kom ihåg det! Nästa år ska vi inte åka i en så här långsam plåtbåt!!"

Nu får man ju lite blodad tand här och börjar ju fundera på "förbättringar"....tror du att vi som inte är så stora och tunga, jag väger 72, hustrun 60, skulle kunna tjäna på att göra Swiften c:a 10 m kortare, dvs 555cm och då 79cm bred. Målet är bl.a att få den så lätt som möjligt, min nuvarande landade på c;a 22 kg, och det var nog lite slöseri med epoxy på slutet som gjorde mycket. Men det borde väl även ge lite mindre motstånd i vattnet, även om toppfarten inte ökar, dvs bli lättare att paddla?

Hälsningar Björn Andersson

Comments

Rigida regelsystem får ofta den effekten. Ju mer regler desto närmare en ren entypsklass kommer man.

Swift/2 är en "vidareutveckling" av den ursprungliga Swiften - dvs kompromissad för att mäta in i regelsystemet, men utan att förlora alltför mycket av originalets fartresurser.

Jag tycker intensivt illa om regelsystem - de låser utvecklingen på gårdagens eller i bästa fall dagens nivå, straffar ut nya idéer och material - konstgjord andning för företag som inte längre hänger med...

Björn, tack för rapporten - mycket trevlig läsning ;-)

När det gäller längden är det inte helt entydigt. En aningen kortad Swift kommer att få ett bättre flytläge med era vikter (utsprungligen är den beräknad för 10-15 kg mer besättningsvikt). Den kommer också att få lite mindre friktion, dvs lite högre marschfart på behörigt avstånd från skrovets toppfart. Däremot blir kanoten tyngre att dra kring sin toppfart - den blir ineffektiv på grund av onödig vågbildning.

Så länge tävlingarna är enda träningstillfällena kan man kanske våga en gissning att ni ligger under toppfart under loppen och därför skulle vinna på ett lite kortare skrov. Om ni däremot, uppmuntrade av framgången, börjar mängdträna teknik/styrka/uthållighet och faktisk ligger nära toppfart under loppen, kommer ni att vinna ni på den normallånga versionen.

Varje kilo du kan minska vikten bidrar också till högre fart, snabbare acceleration och smidigare manövrering.

Post a comment