Show cart
Design & Illustration

Sjösättningar i vått och torrt...

Sassas nya sajt

Det kanske är att hårdra semantiken, men jag "sjösätter" understundom även webbsajter. Den här - för Sassa Buregren, författare och konstnär i norra Halland och tillika min syster - har jag jobbat med från och till under ett par månader.

(Tre "riktiga" sjösättningar finns längre ner i notisen...)

Den är, som alla sajter jag bygger, kodad med web standards för att fungera i alla typer av webbläsare, vara oberoende av plattform och vara tillgänglig för alla, inklusive de med funktionsnedsättningar vad gäller syn och/eller motorik. Koden är semantisk, som enkelt uttryckt innebär att man beskriver innehållet på ett sätt som både datorer och människor kan förstå, och uppdelad till innehåll (HTML-kod), presentation (formatmall) och funktionalitet (Javascript – som sajten fungerar utmärkt utan, men som förfinar upplevelsen). Koden är så enkelt formulerad att det inte behövs några hack eller villkorade stilregler för IE6 att bete sig som en modern webbläsare (första gången jag klarat mig helt utan ;-) (Oops! det var lite förhastat - det dök tämligen omgående upp gamla IE6-installationer som strulade, så det får blir en villkorad CSS-regel ändå). Dokumenttypen är XHTML Strict (innebär att all kod måste vara helt korrekt formatterad för att servern skall visa sidan – en garanti för att man inte skall kunna fuska med gammal "illegal" kod och för att den skall vara framtidssäker). Ett enkelt CMS (Content Management System) ser till att Sassa kan uppdatera direkt i webbläsaren utan att behöva skriva kod.

De flesta bilder förstoras när man klickar på dem (lightbox 2.0), som sig bör på en konstnärssajt.

Och så över till några "riktiga" blöta sjösättningar...

Först ut var Billy Länsström, men sin Kavat (några veckor sedan, men jag har inte hunnit förrän nu):

Kavat i gran, al och ask

"Hej Björn
Här kommer några bilder på min senaste kajak med luckor, 5,4 m lång och 57 cm bred. Botten är byggd i gran medan däcket är al och asp. Isen ligger här i Bullaren ännu så provturen får vänta. Titta gärna på linfästena som är i rostfri plåt.

detalj av beslag

Hälsningar Billy Länström"

...Därefter Lars-Erik Carlsson som sjösatte sin Kavat i höstas:

Kavat i VarbergLars-Erik i sin Kavat

"Hej
Den här blev klar i september och blev sjösatt i Eneskärsviken i Varberg. Kommer bygga en likadan i år också, kan du ordna en bygglicens (Kavat).

Mvh Lasse

Hälsningar Lars-Erik"

...till sist Finn Søeberg med en ny Njord:

Finns nya Njord Närbild av däck och sittbrunn

Hej Bjørn.
Idag fik jeg min første tur i min nybyggede Njord. Det tog lige nogle timer at vende mig til den. Den skal styres med kroppen og er mere livlig end min nuværende kajak. Tak for din hjælp igennem vinteren. Jeg sender et par billeder med.
Venlig hilsen
Finn
Århus.

Comments

Du designar både snygga sajter och kajaker.

Tack Peter. Har haft mycket att stå i senaste tiden - annars hade det varit kul att hänga på Kullenpaddlingen...

Billy Länsströms däckskonstruktion med raka ribbor har ockupperat mina tankar i helgen. Vad finns det för skilnat förutom estetiska skäl att välja ena eller andra sättet.

1. börja ribba från relingen och in till mitten.

2. börja med mittfisken och lägga raka ribbor ut mot sidorna.

Jag gjorde en kompromiss på min bp och ribbade fem ribbor i mitten och har satt resten utifrån och in. Inbillar mig att man får lite mer styrka genom att ha hela ribbor längs relingen samt att linjerna blir snyggare med en hel ribba som böjer sig rätt. övergången mellan för- och akterdäck kanske blir svår på sätt 1.

Mina första kajaker var ribbade från mitten och ut. Fördelar var att jag kunde använda bredare ribbor (30 mm) och jag slapp jobbet med att fasa ribborna till passform mot centerribban.

Men från kajak tre och framåt övergick jag till svepta däck (ribborna följer relingen). Anledningarna var främst estetiska (nåtade teakdäck på klassiska yachter), men också att de breda ribborna visade sig ha nackdelar - de blev lite konkava eller konvexa när de värmdes upp av solen.

Jag tror inte det spelar någon roll för funktionen om ribborna är raka eller svängda - det kan nog vara ett uteslutande estetiskt val...

Post a comment