Show cart
Design & Illustration

Skånevinter...

Trädgården i snö

Insnöad igen! Huset och trädgården ser ut som ett julkort, och det fick bli en timmes skorrning skottning direkt på morgonen: först för att kunna öppna ytterdörren, sedan för att komma till brevlådan och morgontidningen och sist trottoaren...

Problem redan vid ytterdörren

Halvårsgamla katten Gösta stortrivs i snön - tjock päls och trampdynor som en snöleopard passar utmärkt. Han kommer bara in för att äta och sova.

Gösta älskar snö

Förra gången det såg ut så här i våra trakter var 2006 och jag minns att jag läste Orhan Pamuks "Snö" i pauserna under snöskottningen. Han fick nobelpriset senare det året - en av fåtalet gånger jag läst en blivande pristagare i förväg (visserligen vald enbart på ett snyggt omslag, men ändå).

Uppdatering några timmar senare: En fundering under snöskottningen: om det finns en gud har han uppenbarligen humor - samtidigt som det i Köpenhamn sitter tusentals högavlönade uniformer och kostymer och ältar procedurfrågor för att ta politiska (och finansiella) poäng på den globala uppvärmningen, vräker han/hon snö och köld över hela regionen i en sällan skådad omfattning.

För övrigt kan väl hela klimatkonferensen sammanfattas med Horatius ord: "parturiunt montes, nascetur ridiculus mus" (bergen går havande och fram föds en liten löjlig råtta). Men vem hade väl trott något annat. När har någonsin kommitteer av maktelit fört världen framåt. De riktigt viktiga framstegen drivs fram av engagerade individer eller grupper, normalt i konfrontation mot makteliten (oavsett om denna består av kungen, kyrkan och adeln eller som nuförtiden av koncerner, jurister och politiker).

I det här fallet har väl de eventuella växthusgaspositiva effekterna av konferensen redan ätits upp av alla de flygresor, limousintransporter och extraordinära insatser av polis och samhälle som krävts för att tillfredsställa detta kringresande teatersällskap med entourage.

För oss vanliga dödliga återstår väl bara att hoppas att alarmistskeptikerna har rätt: att den nuvarande (eventuellt avstannade) globala uppvärmningen inte orsakas av människan utan är en del av den vanliga cykliska variationen (när FN:s miljöpanel behöver fuska med forskningsdata för att få igenom sitt budskap, försvinner snabbt förtroendet).

För skall vi lita på maktelitens glaspärlespel ser det rätt mörkt ut...

Comments

"skorrning" är det dialektalt eller digitalt error? Kan det vara ovana med det nya tangentbordet... Kul för alla med snö så här års =)

Hälsar Robert

Vitt och fint, javisst, det passar ju bra nu i dessa juletider men, det får gärna vara tillräckligt så här. Jag tycker nog att jag har skottat min beskärda del av snö i detta livet, jag behöver inte mer. Dessutom försenar snön isbildningen för skridskoåkningen.

Konstaterade också idag att ölburkar 3,5% beter sig underligt när de får stå ute i boden på landet och det blir för kallt. Brottanvisningen runt rivöppningen klarar inte trycket när vattnet i burken fryser. När det spricker upp blir det ett rejält pösande och kleggande.

En annan bok som också heter Snö är skriven av Yngve Ryd är mycket läsvärd. Komplettera med hans bok Eld så blir det lite motvikt.

Ajajdå! Jag som redan skrutit med mitt nya tangentbord - på ett sådant halkar man inte galet som jag gjorde på det gamla glappknappsskrället. Jag tror jag skyller på darrhänthet efter intensiv snöskottning (titta nu blev det rätt!) eller kanske att jag i övermodig förtröstan på det nya tangentbordets precision permitterat korrekturläsningsfunktionen i hjärnan...

Vi får tro att det har med tangentbord att göra och inte skånskans skorrande bakre r-ljud, ett r-ljud som under lång tid hade social prestige på grund av sitt franska ursprung.

Jag önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år Björn! Hopas vi ses på sjön nästa år =)

Herligt väder, vist är det...Vi var et gäng -Anders, Peter, Jannina och jag- som trotsade kylan (och isen på kanalen) och trampade genom Malmö med kajaken som pulka (en och annan dåre i kortbyxar) ut till et isfritt ôresund för et par timers lungn paddling. Hetsad av en tilfällig vinterbader vid Bo01 blev det till och med et par rollar för Anders och jag. Eftersom jag inte tänkt rolla var det utan mössan - vilket var ganska mycket mer smärtsamt end jag havde anat. Aj! Trevligt att paddla i den kompakta tysnad snön ger, och bra mycket varmare end att promenera.

Vad härligt att se att stavnings wisserwassrar inte går helt obemärkt förbi. Kan bara säga att jag läser Jacob Fröslee Jonsson inlägg med stor behållning. Om man hela tiden pådyvlar en korrekt stavning, kommer ju språkfaschister och andra små söta kvarlevor från någon bortglömd korridor på läroverken alltid att just kunna vara mobbarna. Låt dem aldrig få den chansen. Kommentera andras misstag är ju som etiketten påbjuder det största misstaget.

"Snön faller och vi med den", Ulf Lundell.

Hälsa Gösta en riktigt GOD Jul från våran Aramiss, han ligger inne på blombrädan över elementet och riktigt suger i sig värmen. Han går inte ut ens för att pinka, det är åt hel...te för kallt här i Dalarna tycker han.

Trevlig helg på er allihopa!

Hälsa tillbaka Stefan! Gösta var helt oförstående inför en sådan inställning, men Alice nickade bifall från sin varma fönsterbräda...

Jeg aner svagt hvilken debat Mikael Fjäderdal henviser til når han tager min mildest talt middelmådige stavning til indtægt for en given holdning. Uanset hvor charmerende hans bevæggrunde måtte være, byder tilfældet mig dog at revurdere min ambition om at bemestre det svenske sprog - inden jeg gøres til talerør for en given gruppering tilsyneladende uden kontrol over egne tangenter...

Om Gösta har ansatser till tofsar på öronen och höga bakben kan det kanske vara min Harry-katt som återfötts. Harry var stor, röd, hade jättetassar ssom han väldigt gärna ville ha kliade eller masserade och en alldeles enastående päls.

Alan-katten blev helrakad i höstas men har fått till päls nu så ha törs gå ut en liten stund ibland. In kommer han som kryssningsmissil och parkerar sig uppe på ett element med

en min som tycker att det var synnerligen otäckt ute med all snö.

Apropå snö så finns det en mycket trevlig Lennart Hellsing-bok som heter VITT.

Hej igen Björn =)

Uppskattar att du förstår min torra humor (tangentbord och historia). Blir lite fundersam över den reaktion som uppstår, i ett forum som är 100% manligt! Var är den andra halvan av befolkningen? Saknar de engagemang, eller är de upptagna av viktigare saker eller är ämnet dött i deras i deras ögon?

Ha dé gott

/Robert

Annars kan man ju alltid ge skulden på någon katt, vars tass obemärkt klampat i klaveret.

God Jul, på oss allihop.

Ja, det är lite bekymmersamt. Ute på vattnet är fördelningen mycket mer jämlik och även kundlistan innehåller fler tjejer än kommentarsspalten.

Nu tycker jag ändå att debattonen är högst civiliserad och rätt varierad. 3857 kommentarer sedan jag öppnade kommentarsmöjligheten i januari 2005 - och om jag minns rätt har jag bara raderat en enda kommentar (med otvivelaktig trollkaraktär).

Men visst saknas ni - alla paddlande tjejer...

Nej Mikael, tangentbordet trampar de inte på (känner kanske intuitivt att det hade inneburit handgriplig förvisning från arbetsrummet). Däremot får jag rycka ut med jämna mellanrum och hindra dem från att krafsa ut färgpatronerna ur skrivaren - de är tydligen alldeles oemotståndliga när de med spastiska ryck far fram över pappret där inne...

Saknar Ni oss. Åtminstone jag finns här. Läser regelbundet Björns sida, men brukar inte ha så mycket att tillföra diskussionerna. GOD JUL på er alla paddelvänner.

Snart skall skinkan in i ugnen.

/karin

Post a comment