Show cart
Design & Illustration

Söndagstur och kajaktest

Utanför Ön

Shorts och t-tröjeväder idag, även om det av säkerhetsskäl förekom torrdräkter eller tuiliq utanpå t-tröjan: lite för varmt att paddla i, lite för kallt att rolla i – men en fungerande kompromiss. Första riktiga badet i samband med en paddeltur (dvs med avtagen kajak) - faktiskt riktigt skönt och åtskilligt varmare än jag befarat. Visserligen hävdas från DMI att det bara är drygt 7° i Sundet men i grundvattnet söder om bron och efter flera dagas stiltje och gassande sol, skulle det inte förvåna mig om det var över 10.

söderläge

Det blev en sedvanlig runda på ungefär 18 km – halva gruppen fick 23 km genom att runda hamnen på återvägen. Medvind och motström söderut, det motsatta på återvägen innebar att snittfarten blev ungefär densamma båda riktningarna. Pausen i solgasset vid Lernacken blev betydligt längre än vanlig. När man hitta en bekväm position bland de solvarma stenarna var det inte svårt att bara bli sittande.

Jag passade på att prova Roberts nya Inuk i kolfiber i samband med pausen. Lätt, lättaccelererad och snabb var huvudintrycken. Sittställningen var för mig okej, men det kändes som om jag hade fördäcket uppe under hakan – är bortskämd med fördäck i knähöjd. Trots det höga fördäcket var den lätt att rolla (även med framåtlutad uppgång) och balance-brace – akterdäcket är föredömligt lågt. Främsta invändningen för mig är manöverbarheten. Trots kraftig kantning, grönlandspaddeln helt utskjuten och intensiv paddling bara på ena sidan tror jag att vändradien blev uppåt 30-35 meter! (OBS! Det finns ett Sealline roder som jag vid tillfället inte använde.) Havet var blankt som en spegel, så hur Inuk beter sig i sjö kan jag bara gissa. Initialstabiliteten är möjligen aningen lägre än min Black Pearl men slutstyvheten är bättre, så jag utgår från att den rör sig lugnt och väluppfostrat även i grov sjö.

avfärd

Lite rollande i Västra hamnen avslutade som vanligt, därefter hem till middag och kaffe ute i ett soligt hörn av trädgården. Livet är gött…

Comments

Även här uppe i Falun går det att paddla. Fast det blir till att stånga sig igenom en del is.

Idag sken solen, det var varmt, lugnt och skönt. För att hjälpa våren på traven så spräckte jag nog upp flera hundra kvadratmeter is och delade upp flaken på det att de skulle smälta fortare.

Lika roligt som att dämma upp vatten i smältvattenrännilar. Å "galonbyxor" hade jag på mig.

Isbryteriet är till och med en slags träning för balans och manövrering så det är inte bara lek.

Träffade några kråkor ute vid iskanten. Dom fattar att jag inte har en chans att nå dom så dom behöver inte vara rädda. Dom är rätt roliga fåglar och faktiskt ganska stiliga också.

När dom sätter den sidan till så är de helt suveräna flygare också.

De andra sjöfåglarna ute på iskanten kommer man inte så nära, de är mer skygga. Men av fågelskådarna som brukar stå ute på ön IP (vet inte vad den heter men det finns en skylt som det står IP på så då får den heta det)(iläggsplats) brukar man få reda på vad för fåglar som sitter därute och varför.

kan inte annat än att hålla med om de härliga vädret. var själv ute på premiär turen för året idg och de var en kanon dag...

blev ett tappertförsök att ta sig in i saxån från havs sidan men lågvattnet gjorde det till en omöjlighet utan att vara tvungen till att gå ur kajaken men de tyckte vi inte att vi hade lust till så det blev att vända tillbaka och ta lite sälsafari söder om gråen...

tesdade också ett par nyinköpta handskar från ett märke som heter "TUSA" som jag köpt i en dykar butik, de var för sommar dyk med vajer vilket gjorde att de höll värmen bra men att man samtidigt kunde kyla av sig genom att doppa händerna i vattnet och att de var vaderade på insidan av handen vilket var skönt, de var också tunnare och lättare att använda än de vanliga neoprenhandskarna jag tidigare provat...

det kom också på tal om din på började racerkajak som man inte sett eller hört så mycket om på himla långtid nu... hur går det med den har du lagt den på is helt?

Joakim, racerkajaken har mycket riktigt fått ligga på is - jag har haft alltför mycket annat att göra under hösten och vintern. Den var också rätt lätt att bortprioritera i höstas eftersom den inte blev klar till Dalsland - och sedan var racerkajaksäsongen över för min del. Men nu har jag varit nere och bekantat mig med de halvfärdiga delarna, börjat fundera igen på de olösta problemen kring fotstöd/rodermanövrering och kommer att så sakteliga varva upp bygget igen - förhoppningsvis med lite rapporter då och då. Men tills vidare får den samsas om utrymmet och tiden med Njorden som skall få ny glasfiber längs kölen, efter förra sommarens hårdhänta behandling (helt trärent på ett par ställen - jag får kanske lugna mig lite med lågflygning över grynnor i grov sjögång).

Post a comment