Show cart
Design & Illustration

Spindrift – Assar Åhlander

Spindrift – Assar Åhlander

Från Assar Åhlander en ny välbyggd kajak – den här gången en av de snyggaste tolkningar av Spindrift-ritningen jag sett! Jag gillar det grafiskt rena och enkla där ljus och skugga skulpterar fram formen. Design som motsats till styling.

"Hej Björn,

Nu har jag precis blivit klar med min Spindrift. Kortad till 576 cm och efter ett långt velande om färgsättning blev den, vit...

Jag kommer att lägga upp lite bilder med beskrivningar på en websida så småningom och delar adressen i kommentarsfältet senare.

Mitt viktmål var från början 15kg, det blev till slut 16.5kg. Helt ok resultat eftersom den har "extra allt" med packluckor fram och bak, kan ha underliggande eller aktermonterat roder, dubbel glasfiber på skrovets botten, linfästen, drickahållare och låsögla.

Sittbrunnen är handupplagd kolfiber/glasfiber, skrovet av 4mm paulownialister (förutom relings- och köllister som är i gran) och däcket av 4mm böjplywood.

Pedalställ och roder är från Nelo som är lätt att få tag i. Bailern är en debrito och betydligt svårare att tjata till sig att få köpa.

Packluckorna (pry-out) från Beckson, som saknar återförsäljare i Europa. Efter ett antal obesvarade email och LinkedIn-kontakter hänvisade de till defender.com som levererar med UPS till Sverige på ett par dagar."

Uppdatering lite senare...

"Jag måste erkänna att jag aldrig suttit i en surfski (i vatten) förrän ikväll. Har känt och klämt på både NK och Nelo på klubben men inte vågat(?) prova, speciellt efter att jag startade bygget. Då infann sig en viss tvekan, tänk om de där köpebåtarna är bättre än den jag bygger...

Jag hade å andra sidan inte paddlat en Njord eller en BP (och ingen annan grönlandskajak) heller innan jag byggde dem och de är bägge nu mina favoriter.

Ikväll har jag fått en till älskling!

Har en (1) gång tidigare paddlat en motionskajak med pedalstyrning, annars roder bara med pinnstyrning i pappas gamla VKV Kåre.

Hade man kunnat köra av vägen med en surfski så hade jag gjort det i första svängen! Vilken roderrespons, den t.o.m. lutade innåt i kurvan! Lätt på foten och tack vare vingaddeltränandet med Njorden nu i sommar så var det lätt att komma in i flytet.

Jag har aldrig paddlat något så snabbt och lättdrivet. En snabb koll med GPSen gav drygt en km/h snabbare än Njorden vid samma arbetsinsats och kunde utan problem hålla 10km/h vilket med Njorden var absolut max under på sin höjd hundra meter.

Stor eloge till dig Björn för en konstruktion som är så lyckad! Än så länge bara med erfarenhet från blankvatten men det är mycket, mycket lovande!

Hälsningar
Assar"

Spindrift – Assar Åhlander

Comments

Lite bilder med kommentarer.

https://kanobi.se/spindrift.html

Snyggt bygge!

Vad låg bakom beslutet att använda plywood till däcket? Gjorde det bygget enklare/snabbare, eller ger det (också) andra fördelar?

Hej Erik, böjplywood ger ett lätt laminat och man slipper nästan all slipning. Passar väldigt bra till alla former som böjer i en riktning. Jag använde 3mm plywood det råkade bli fel i texten.

Himla kul med lite annorlunda lösningar! Väldigt snyggt blev det, jag har lite av en fäbless för enkelkrökta ytor av någon anledning. Måste man ha en skruvmejsel eller kniv för att kunna öppna packluckorna?

Hej Johan, det går med ett finger men med risk för avbruten nagel... Jag har en däckavtagare för cykel i plast som ligger i en ficka i flytvästen. Den passar helt perfekt. / Assar

Eftersom jag är rädd om naglarna och inte alltid har lämpliga verktyg med gjorde jag en enkel effektiv, men kanske inte så snygg lösning: ett nylonrem som handtag fastbultad i luckan. Sådana sitter på min Black Pearl och på (den något onödiga) "fikaluckan" på min Njord och fungerat utmärkt efter drygt 15 års hård användning och slitage. Bild.

Post a comment