Show cart
Design & Illustration

Statistik , mailstrul och konspirationsfunderingar

En liten förhandstitt på årets webblogg visar att antalet besök på www.thomassondesign.com fortfarande stiger sakta men säkert. Tack alla besökare! De grå staplarna är det genomsnittliga antalet unika besökare per dag under månaden, den svarta linjen är månadens bästa dygnsnotering. Någonting hände den åttonde december som gjorde att dygnsrekordet plötsligt skenade iväg uppåt med ungefär 350. Första reaktionen var misstanke att någon illasinnad lyckats placera en virusfil eller trojan eller något liknande som bjöd in oönskade besökare, men jag hittade ingenting onormalt den här gången. Så förmodligen var det bara en slump att många hade tid att titta in just den dagen.

statistik 2006

Men det är så tröttsamt att ständigt behöva vara på vakt mot sabotage av olika slag - kriminell multinationell verksamhet, korkade marknadskrafter som inte ser något annat i internet än ett himmelrike för skitreklam, religiösa och politiska fundamentalister som försöker styra informationsutbytet så att det passar deras egen agenda och förkrympta själsförmögenheter. Och utöver detta; välmenande men oinitierade politiker som för att skydda medborgarna mot detta administrerar medicin som ibland är värre än sjukan.

Den senaste tiden har jag haft ökande problem att maila amerikanska kunder. Allt oftare kommer mailen tillbaka med felrapporter. Jag har inte lyckats utröna orsaken, men kan tänka mig flera möjligheter: att någon från samma grupp IP-nummer har fått sin dator kapad av spamaktivister och att något spamfilter någontans därför svartlistat hela gruppen, eller att Echelon (detta omdiskuterade superdatorkomplex som övervakar all internettrafik för att snappa upp ord eller fraser som kan tyda på oamerikansk verksamhet, vars existens förnekas av myndigheter, men där bevis för motsatsen ständigt dyker upp i skiftande sammanhang, och som lägger sociala pussel över kontakter och rapporterar misstänkta element till husse - Josef K hade suckat igenkännande och McCarthy hade gnuggat händerna) snappat upp något svenskt ord eller uttryck som i något sammanhang får en suspekt innebörd på amerikanska eller att någon internetoperatör på egen hand, utifrån eget huvud och för att ha ryggen fri censurerar mailtrafik, och måhända tar i lite extra för säkerhets skull.

Ibland känns det som om vi kommer att behöva slåss för att behålla ett fritt meningsutbyte på internet...

Comments

Jag hörde i radion att internet - rätt använt - skulle kunna bli det stora instrumentet i alla människors stora försök till närmanden. Att vi till sist skulle lämna historiens Babels torn och äntligen förstå varandra. Och när vi förstår varandra skulle vi kunna bejaka våra skillnader och inte längre vara rädda för varandra och om inte älska varandra så åtminstone försöka acceptera ´hinanden´.

Jag tänkte på det i samband med ett samtal med en ung, välutbildad irakier som kommit till vårt land (civilingenjör). Han visste naturligtvis mycket väl från vilken högkultur han kom och kunde rätta mig när jag kom med felaktiga avslut.

Så, vad är det för människor som hela tiden vill sabotera dessa närmanden? Visst känner jag mig maktlös när jag ser och hör alla dessa infiltratörer, men desto angelägnare att försöka tända det omtalade ljuset. Det måste gå att tränga genom det allomtäckande bruset!

En paddeltur tar bort en del av det... Ensam får man tänka precis som man vill. Och förhoppningsvis med klart huvud. Naturen har alltid rätt!

Post a comment