Show cart
Design & Illustration

Stockenträffen 2006

Så var årets Stockenträff på västra Orust avklarad. Tre härliga dagar, tämligen fulla av aktiviteter, men tyvärr i avsaknad av sedvanlig vind och vågor – desto mer sol och kav stilla vatten. Svårt att uppskatta antalet deltagare, men det kändes som om detta var den mest välbesökta träffen hittills, vilket torde innebära minst 150 pers.

Första kajakerna på plats

Annars var mycket sig likt. Nigel Foster var ute på tur under veckan och höll paddelkurser under helgen (fick väl bli teknik, manövrering och räddning i stället för högsjöpaddling och rockhopping).

NIL avhöll examinationer för blivande instruktörer – några av de nyutexaminerade var påtagligt lättade över att slippa räddnings- och manöverprov i två meters brytande sjö som tidigare år.

För föredragen med bilder stod det här året Sten E (två års äventyr i de grönländska kajakmästerskapen) och Thomas/Nigel (bilder från Floridapaddling respektive beledsagande kommentarer).

Grillfesten på lördagskvällen var precis som vanligt: föga minnesvärt käk på den rustika friluftsrestaurangen, desto mera stimulerande samtal och diskussioner (tjöt på göteborgska) i olika konstellationer till långt ut på natten – några av dem minnesvärda, andra mest trivsamma – återseenden och nya bekantskaper. Efterfest under tälttaket vid det holländska lägret med hembryggt färsköl och diskussioner som ofta började någorlunda kajakrelaterat men snart spårade ur på osannolikt spännande sätt.

Akrobatik i den högre skolan

Annat var nytt. Freya Hoffmeister (som alltid svartklädd från topp till köl – eller kanske snarare tå till köl!) showade sig igenom grönländska tävlingsrollar plus de egna specialitéerna: akrobatiska balansnummer i och på kajak...

Freya samlar sina elever

...och höll fulltecknade kurser i grönländsk rolling under resten av helgen.

Repgymnastik – Sara visar, Pia tittar på

Escape hade placerat en ställning för grönländsk repgymnastik – en gammal grönländsk specialitet: rörlighets-, styrke-, och koordinationsträning inför eskimåsvängar, och numera kul tävlingsgren. Sara visade och demonstrerade.

Nytt var också en rolltävling efter grönländskt mönster, initierad av kärngänget bakom en blivande Qajaq-Sverige-förening och som lockade 16 mer eller mindre rätttrogna latexinuiter (Eriks benämning på sådana) att snurra runt kajakens längdaxel på vanliga, ovanliga och ibland rätt befängda sätt.

En bit trä och yxa - vad mera behövs
Dick från Holland kom på att det behövs en norsaq till rolltävlingen...

Dessutom fanns flera leverantörer på plats med kajaker att prova – återigen. Vi som varit med ett tag vet att Karin Mentzings första symposium på Stocken förutom ett digert program med kurser på alla nivåer, också bestod av en gedigen utställning av det mesta i kajaker, paddelkläder och tillbehör. Men redan andra året var det ganska tomt på utställningsytan och den förklaring man oftast fick var avund gentemot Orust Kajaks fördelar av ständig hemmaplan. På senare år har det lossnat igen och nu fanns Escape, Point65, Skim och Kajaktiv på plats med kajaker och personal. Mycket trevligt, tack för det.

(Uppdatering 060830 (se kommentar nedan): Även Scandic Kajakk var där med Atlantis kajaker – men det missade jag helt.)

Själv kom jag upp på torsdagskvällen och paddlade runt i i skärgården i egen regi under fredagen och njöt av friden.

Käringön
Ett besök på Käringön hör till...

Roger med ny Black Pearl
Roger Marberg dök upp med nybyggd Black Pearl.

På eftermiddagen rolltränade jag lite och paddlade sedan in för att betitta the Freya Show vid badplatsen. Där hade Freya engagerat Måns Norrsell från Orust kajak och en skotsk tjej som jag glömt namnet på för att delta i uppvisningen – och jag hann inte mer än in i viken så var jag också inkommenderad i ensemblen. Och Freya gick igenom det mesta av de grönländska tävlingsrollarna och vi andra tre hängde med så länge vi kunde och drog oss diskret akteröver när det blev överkurs. Av någon anledning glömde Freya de tre scullingrollar som ingår i programmet, vilket innebar att åskådarna sannolikt fick en orealistiskt fördelaktig bild av mitt kunnande – dessa har jag nämligen aldrig lyckats med.

På lördagens rolltävling gjorde jag de rollar jag känner mig rimligt säker på och det räckte till 76 poäng och en delad femteplats. Vann gjorde Sten E Karlsson med Magnus Åström som tvåa och Johan Wagner som trea (i en ganska stor Rockpoolkajak - imponerande). I damklassen vann Sara Westergaard med Pia Fransson som tvåa – av någon anledning valde övriga rollkunniga tjejer att titta på istället för att bli trea (eller bättre?). Sara, Andi Röder och jag hamnade på samma poäng – striden blir knivskarp nästa år.

Sara Westergaard provar spine roll

Carin Green strax innan ett par riktigt snygga handrollar

Sara undervisar Isabella

På söndagen var det kö till mina kajaker (jag hade tagit med Njord och Black Pearl). Framför allt pärlan som synts både i Freyas uppvisning och vid rolltävlingen blev grundligt testad och provrollad under hela dagen. Det känns som om det kommer att gå ut många Black Pearl-ritningar under hösten. På bilderna provas pärlan av Sara, Carin Green och Isabella Hjort (vars pappa tog bilden och förmodligen kan räkna ut vad som kommer att stå på önskelistan vad det lider).

Framåt söndagseftermiddagen övergick solskenet och lugnet i skurar med varierande intensitet, och det kändes lagom att packa och åka hem efter en mycket trivsam upplaga av Stockenträff.

Regn och översvämningar

Hemfärd i ösregn och med nästan två timmars försening på grund av översvämningar i Göteborg!

Även Erik, Ulf, Ingvar, Freya, och Tom har skrivit om träffen.

Comments

Du har rätt, Björn. Vi fegproppar borde skämmas som inte tål att bli förnedrade :-) Du och Black Pearl bjöd verkligen på en annorlunda upplevelse på och under vatten. Jag får nog önska mej verkstad, mer tid och tummen på rätt ställe av tomten så kanske....Hur som helst var det jättekul. Tack igen för lånet och värdefulla instruktioner!

Jodå. Att en kajak står på önskelistan vet jag sedan tidigare – men jag tror att önskekajaken har blivit mindre och tightare... Sedan skulle det nog vara bra om man kunde hitta någon ungdomsverksamhet i närområdet som lär ut hur man skall använda den också. Far kan nämligen inte lära ut det eftersom han inte kan det själv...

Carin: På herrsidan fanns en deltagare med en kaxig och inspirerande attityd - han kom till Orust utan roll, skrev upp sig för en lektion med Freya, anmälde sig till rolltävlingen, lånade en qaanaaq, en tuiliq och lyckades fixa 12 poäng (om jag minns rätt) - i precis den ordningen. Sånt är kul...

Ja, det var en kul träff! Som sagts tidigare, lite såsigt på vågfronten, men gillar man att rolla kan man ju ha kul på plattvatten också!

Vi trodde knappt vi skulle få några deltagare alls i rolltävlingen, efter att ha hört många rollkunniga säga att "äh, jag är inte bra nog" eller "jag kan bara några stycken" osv. Vitsen är ju liksom inte att vinna, utan att delta och ha kul, och kanske lockas att testa några rollar man inte klarat eller ens provat tidigare. Därför blev det en trevlig överraskning att så pass många faktiskt deltog, och gjorde det med sådan entusiasm. Många av deltagarna klarade också saker de inte trodde de kunde, och fick dessutom en poängsumma att gå mot inför nästa års tävling...

Själv satte jag två rollar som jag aldrig klarat tidigare: vertikal vrickroll, och kastträ-roll med uppgång framåt. Det var alltså bara lite "jävlar-anamma" och tändning som behövdes... eller var det kanske bara den högre salthalten på Västkusten som gjorde sitt till?

Jag har aldrig paddlat på västkusten förut, så det var ju också en upplevelse i sig. Bara en sån sak som att kunna äta självplockade musslor till lunch, på en kobbe i havet... mmm.

"Sara, Andi Röder och jag hamnade på samma poäng – striden blir knivskarp nästa år."

Helt rätt Björn! Vi är alla laddade för träning inför nästa tävling :)

Tror att många känner sig inspirerade efter helgens aktiviteter.

Lekstunden i din underbara Black Pearl gjorde inte suget mindre.

Får nog börja med att bygga mig en sån där liten, lättrollad sak :)

Jeg var nå også der som forhandler for canadiske Atlantis kayaks. For gjøre meg bedre synlig neste gang. Hilsen Scandic Kajakk AS

Ber om ursäkt - det missade jag helt. Men bättre sent än aldrig, se ovan...

Nu har Freya också lagt ut en text om Stockenträffen!

http://freyahoffmeister.blogspot.com/2006/08/stockentreffen-sweden.html

Tack Ingvar, jag har lagt till det ovan.

Post a comment