Show cart
Design & Illustration

Stockenträffen 2008

Kajakparkering…
Kajakparkering

Så var ännu en Stockenträff lagt till handlingarna – den tionde om jag räknat rätt. Jubileet inbjuder till en historisk återblick (som jag som deltagare upplevt det): under många år alternerade Kanotförbundet och Friluftsfrämjandet med årliga symposier – de två sista i Tanumshede i norra Bohuslän och på Lurö i Vänern. Därefter tröt orken, engagemanget sinade och allt rann ut i sanden.

Efter ett par år utan kajakträff tröttnade Karin Mentzing på de båda organisationernas bristande företagsamhet och planerade och genomförde 1998 på egen hand ett nytt ambitiöst symposium, som med lite support från Orust Kajak kom att förläggas till Stocken på Orust. En magnifik arbetsinsats resulterade i ett arrangemang späckat med aktiviteter från nybörjarpaddling till högsjöräddning och rockhopping, ledda av sveriges bästa instruktörer plus Nigel Foster från England, med gemensam festmiddag på lördagskvällen och ett antal utställare som visade kajaker, paddlar, tillbehör, kläder etc.

Ett besök på Gullholmen hör till
Ett besök på Gullholmen hör till

1999 ledde Karin återigen planeringen, med ambitionen att på sikt få igång en grupp som delade på arrangörsjobbet. Med viss hjälp från Orust Kajak blev även årgång 1999 en välregisserad succé med 150 deltagare. Men intresset att hjälpa till var klent och Karin hade fått nog av att slita mer eller mindre ensam med projektlederiet.

För att symposium 2000 skulle bli av tog Thomas Åhlberg från Orust Kajak (sannolikt med viss tvekan och med den uttalade önskan att arrangörskapet framledes skulle turnera mellan kanotföretagen runt om i landet) på sig arrangörskapet och gjorde ett mycket bra jobb – återigen ett välregisserat symposium efter Karins modell. Men det började knorra i leden. Instruktörerna var svårflörtade. Ekonomin tillät inga instruktörsarvoden - bara reseersättning och att ragga instruktörer till aktiviteterna blev ett jättejobb. Samtidigt drog sig utställarna ur – symposiet sågs som ett Orust Kajak-arrangemang som man avstod från. Deltagarantalet visade som vanligt på mycket stort intresse.

2001 rådde generad tystnad bland de potentiella arrangörskandidaterna och sommaren gick utan någon större kajakträff.

I ett försök att hitta en hållbart alternativ för framtiden inbjöd Orust Kajak 2002 till ett förenklat symposium – en kajakträff utan andra förplanerade aktiviteter än den instruktörscertifiering som nyligen hade kommit igång. Tanken var att övrigt innehåll skulle bestås av deltagarna själva. Det blev en tämligen mager start bland de yrvakna deltagarna. Endast två aktiviteter annonserades i förväg – Hasse Friedel tog initiativet till en träkajakträff som drog ca 30 mer eller mindre nybyggda farkoster (inte bara från Sverige, utan också från Norge, Danmark och Finland) och Magnus Fischer tog tillfället i akt att föreläsa om sin skandinavien-runt-paddling. I övrigt handlade det främst om att knyta kontakter bland likasinnade, diskutera paddling, säkerhet, räddning etc, om ypperliga möjligheter att testa kajaker, paddlar och utrustning och om spontana utflykter med nya och gamla vänner till Vallerö, Käringön, Gullholmen, Måseskär mm.

Därefter har träffen verkat finna en fungerande form. Ett antal aktiviteter har kommit att höra till programmet: Nigel Foster och Kristin Nelson med kurser och turer, Freya Hoffmeister med rollkurser, NIL-certifiering, grönländsk rolltävling, diverse kurser i paddelteknik, säkerhet, rockhopping, repgymnastik och föreläsningar, uppvisningar och paddlingsberättelser/bildvisningar mm. De senaste åren börjar också utställarna så sakteliga hitta tillbaka.

Kunde varit rockhopping – med lite vågor
Kunde blivit rockhopping – med lite vågor...

Den tionde upplagan i år, välsignades med fantastiskt väder (utom för dem som önskade pampiga vågor i Vallerögattet för surf och rockhopping) – varmt, soligt och svag växlande vind – en riktigt fin sensommarhelg.

Deltagarantalet var stort, ungefär 180 deltagare, och det fanns representanter från hela Norden. Som vanligt pratade jag mig hes under helgen – möten med gamla, nya och blivande kajakbyggare från morgon till kväll, utom ett par timmar då och då när jag flydde till havs i Black Pearl.

Extra spännande var att ett par grupper paddlare träffade på en knölval på nära håll strax norr om Måseskär under lördagen. Vi får se om det dyker upp bilder på någon blogg framöver… (Ooops! Det hade visst redan gjort det...)

Rollkajaker på stranden
Rollkajaker på stranden

Rolltävlingen tog i år steget in i internationell klass. Vinnaren, Pål Gustad från Norge, fick makalösa 310 poäng, vilket hade placerat honom högt i listan vid ett "VM" på Grönland. Kul för mig var att sex av de 11 deltagarna satt i thomassonkajaker - fem Black Pearl och en Hunter – bland dem ettan och trean. Så här blev det:

1 Pål Gustad 310 poäng
2 Jakub Cvach 297 poäng
3 Ann-Kristin Skinlo 240 poäng
4 Tomas Olsson 198 poäng
5 Arvid Sundblad 194 poäng
6 Rickard Beckman 163 poäng
7 Malin Carlsson 136 poäng
8 Bengt Tydén 116 poäng
9 Sara Wagner 113 poäng
10 Björn Thomasson 81 poäng
11 Malin Olin 47 poäng

(Det fullständiga resultatunderlaget finns här)

Svante Lysén och Freya Hoffmeister berättade om sina respektive expeditioner – men som jag hade hört båda tidigare avstod jag till förmån för lite socialt samkväm med gamla och nya vänner.

Härmanö huvud från sittbrunnen
Härmanö huvud från sittbrunnen

Till sist: du som eventuellt ännu inte besökt Stocken under träffen – gör det nästa år. Det är årets begivenhet på kajakfronten. Dock inte för alla – en välklädd (dvs inte neopren och funktionskläder) dam trippade förbi mitt tält och med desperation i rösten anropade maken i mobilen: "…kom och hämta mig nu medetsamma – hela stället är fullt av paddlare"…

Även Erik och Uffe har skrivit om träffen.

Comments

Tack för en mycket trevlig träff vi kommer tillbaka.

Petrus och Caisa

Det finns halvsuddiga bilder på valen på en blogg har jag hört, sen i söndags kväll. har du inte koll på RSS:en? ;-)

http://www.kajak.nu/?p=1800

Nej, min Google Reader havererade för någon månad sedan och återställde till din gamla adress - upptäckte jag nu! Tack för påpekandet. Kanske dags att kolla om det är mer som blivit fel...

En fantastisk helg för oss kajak nördar. Och vilket väder vi hade.

Hej Björn

Qajaq Sverige tackar dig för din insatser vid rolltävlingen, domarbordet och i tävlingen.

Stort tack för en fin och trevlig samvaro vid planläggning av rolltävlingen och taktiksnack inför nästa års tävling och vid efterföljande middag.

Bengt/William

Tack själv, Bengt. Ser fram emot nästa års upplaga...

Post a comment