Show cart
Design & Illustration

Stockenträffen 2016

Vallerögattet i sydvästlig kuling

Årets Stockenträff blev en omväxlande historia med regn och uppehåll, kuling och stiltje, värme och kyla – något för alla smaker. Drygt 100 paddlare, måhända inte alla samtidigt, deltog. De aktiviteter som bestods var två: Tjörns Kajakklubb med två dagturer och Petruskajak med ett sortiment av trä och kompositkajaker att prova och prata kring.

Fredagseftermiddag och alltfler dyker upp med tält och kajaker
Framåt fredagseftrmiddagen kom det upp alltfler tält...

I övrigt var det som vanligt. Tillbakalutat trivsamt med många nya och gamla bekantskaper, mycket kajaksnack på alla nivåer – och några riktigt sköna solopaddlingar runt öarna; Härmanö, Vallerö, Tornö, Käringön med  flera (solopaddlingar blev det eftersom jag alltid stod på stranden och pratade kajak när de mer organiserade grupperna gav sig av).

...och planen börjar fyllas med kajaker
och fler och fler kajaker på gräsplanen vid stranden

Fredagen och lördagen var blåsiga, 14-15 m/s SV vridande till V. På lördagen nosade jag lite på vågorna i gattet mellan Härmanö och Vallerö, men modet svek och jag var aldrig ute i det riktiga kaoset. Jag vände i meterhög sjö och surfade tillbaka in i tryggheter vid Champagneviken. Längre ut såg det ut vara åtminstone två meters brytande sjö. En annan dag…

Hård byig vind, lågvatten och lerig strand – ingen bra kombination
På den leriga lågvattenstranden och i hård byig vind krävdes ett stadigt tag i kajaken

Dagen efter hade det mojnat och jag paddlade via Käringön ut genom smyghålet mellan Vedholmen och Tornö som i lågvattnet var knappt metern brett. Utanför Vallerö gick det halvmetersdyning., vilket gav en del kul surfar mellan stenar och klippor nära land. I små vikar på läsidan gassade solen och badvattnet var behagligt tempererat (gissningsvis 19 grader).

Vallerögattet i kuling
Vallerögattet i sydvästlig kuling

I land hade Petrus fullt upp med att låna ut kajaker och prata om byggkurser, kajakmodeller, uthyrning med mera. Frej i glas-, kol- och aramidfiber väckte som vanligt stort intresse och provades flitigt, och av reaktionerna lär den nog hamna på önskelistan lite här och var.

Fika i lä under Härmanö Huvud
Men i lä bakom klipporna vid Härmanö Huvud (Champagneviken) gassade solen

Avskilda stränder för bad
...och det finns gott om små vikar där man kan pausa för ett bad

Lite smolk i glädjebägaren var lördagskvällens (-nattens) högljutt påträngande oväsen från restaurangen – den sortens musik som jag till vardags aktivt undviker.

Jag väljer helst själv när och vad jag vill lyssna till och tycker intensivt illa om att det förutsätts att man skall pådyvlas musik i så många sammanhang: i butiker, varuhus, shoppingcentra, restauranger, hotell, på tävlingar, på (svenska) kajakträffar etc – misstanken ligger nära till hands att somliga behöver ständiga ljudintryck utifrån för att dämpa ångesten över den ekande tomheten mellan öronen.

Sista gången jag deltog i Rönne-å-rännet (många år sedan) frågade jag om anledningen till att en riktigt dålig ljudanläggning dränkte startplatsen i skränig rock med tungt oprecist basdunk och fick svaret att de aktiva elitpaddlarna inte kan ladda utan den ljudkulissen. Som sagt, sista gången…

Comments

Nästa år kommer jag! Hade aldrig paddlat en enmanskajak när jag sjösatte min BP för några år sedan. Nu är jag en helst ok BP- paddlare men fortfarande väldigt oerfaren vad gäller andra skapelser. Men så börjar bygglusten komma krypande och då hade det varit fint att prova några andra modeller! Frej eller Njord antar jag att frågan gäller:-) Angenäma problem att fundera på i tystnaden;-)

OK, då tar jag med Frej och Njord att prova nästa år – och planerar för att tillbringa lördagsnatten på Vallerö ;-)

Post a comment