Show cart
Design & Illustration

Stormbyar!

SMHI kl 10.12

22m/s med byar upp till 29! Utanför fönstren lutar sig flaggstången i kapp med 15 m höga granar, en ask och ett par björkar, och i plåttaket ovanför mitt arbetsrum sjunger det ljudligt i plåttaket när det rör sig i kastvindarna. Det blev ingen paddling idag...

Comments

Vädret här på Österlen stämmer ofta dåligt med utfärdade prognoser. Kommer vinden västerifrån - över land alltså - är det för det mesta platt på sjön där jag paddlar. En snabbtitt på en karta över Skåne bestyrker upplevda fakta. Jag har heller inte paddlat, men något brott på el eller teleförbindelser har vi inte haft. Fast jag kom inte in på din site i söndags, Björn.

Problemen har väl varit störst i Småland där vattenfyllda marker ger litet bäring åt granrötterna som är ytliga och spridda under marken. Fortsätter det så här med en alltmer växande skog kommer problemen med vägar, telefon och el att fortsätta.

Bodde jag i sådana områden skulle jag se till att jag hade backning i form av ved, spisar, fotogen- och gaslampor, dieselelverk - och helst ett hus byggt under jord.

För en del år sen såg jag ett reportage från Hälsingland tror jag. En man hade helt sonika gjort sitt hus under jord och med himlen som fönster med ett glastak. I USA lär det förekomma någonting liknande. Ett par nafstag med en grävskopa och simsalabim har man början på grund, väggar etc. Det är bara att gjuta vidare med betongen. Eller varför inte den gamla backstugan? Minimal värmeförlust. Kanske Björn har en fortsättning på det här?

Ett tillfälligt strömavbrott i centrala Malmö och medföljande uppstartningsproblem av de servrar som hyser min sajt, innebar problem både med sajten och med mail under några timmar igår eftermiddag.

Och backstugor: jag har läst en och annan entusiastisk rapport om det förträffliga inomhusklimat som tycks uppstå med jordväggar och -tak - både med ingrävda boningar och med fristående väggar av packad jord/torv. Intressant...

Fast ett glastak, när det börjar falla träd runt omkring?

Wow, vilka dyningar ni måste ha idag!

Halland och Bohuslän har säkert haft stiliga dyningar - här nere ligger tyvärr Danmark ivägen. Efter varje blåsväder lägger sig sjön nästan direkt. Konsekvensen är att vi har aldrig dyning, bara vindvågor - korta och branta små rackare.

Det ser ju ut att blåsa en del i dag också där nere, särskilt på Västkusten.

På Väderöarna är det fortfarande 25 m/s i byarna, med vågor på mellan 5 och 7 m... :-O

Björn, pansarglas, pansarglas!

Om ni går in på Dave´s Pics Cranborne 2005 hittar ni ett mycket vackert jordhus, precis i linje med kajakerna vi bygger. Fast - var ställer man datorn för att kontakta Björn?

Henri, ser väl lite tveksamt ut för våra breddgrader?

Men det finns andra trevliga projekt därute - titta t ex på det här http://www.theundergroundhouse.org.uk/ - ett tyst och lugnt hus med stabilt inomhusklimat och noll i uppvärmningskostnader...

Heureka! Precis ett sånt hus vill jag ha. Vansinnigt vackert landskap dessutom. Fast, av någon anledning får man inga bilder av interiören... Blygsamhet?

Post a comment