Show cart
Design & Illustration

Teknik- och säkerhetskurs

Igår höll jag i en teknik- och säkerhetskurs för Petrus Kajak i Tranås. Som vanligt när Petrus och Irene är i farten, ett mycket välskött heldagsarrangemang (kl 10-18) - fika och kort presentation, en och en halv timme teori och demonstration med ett par kajaker på golvet, middag för alla deltagare och sedan transport till Tranås badhus där det fanns gott om tid, både för gemensam övning, eftermiddagskaffe och avslutningsvis individuell instruktion för de som vill lära sig rolla. Om jag räknar rätt blev det fyra nya rollare som mest påtagligt resultat av sista timmen i vattnet och ytterligare ett par som fick ordning på delmomenten men får träna lite till för att hitta flytet.

Programmet var i stort det vanliga: kort om paddelteknik och manövrering, om att hålla balansen i kajaken (kroppsmotorik och paddeltag), kamraträddningar, tömma kajak av olika typer, ensamuppstigning med eller utan flottör, kort om säkerhetsstrategi och -taktik och avslutningsvis lite rollfilosofi. I bassängen visades de diskuterade momenten och därefter övades de, tillsammans och enskilt.

Det är tredje gången jag är inbjuden föreläsare/instruktör för den här typen av arrangemang i Tranås, och jag kommer gärna tillbaka fler gånger. Trevligt, effektivt och med mycket god stämning. Min insats får andra bedöma, men när det gäller resten kan jag varmt rekommendera både kurser, de olika turerna i Sommen och kajakuthyrningen hos Petrus Kajak.

Bilder har jag inga (för dålig simultankapacitet för att kunna prata/visa/instruera/rädda/rolla/paddla och fotografera på samma gång) men det dyker säkert upp både bilder och kommentarer på Petrus Kajaks sajt.

...och det gjorde det!

Comments

Nu är säsongen igång i Bottenviken också! I lördags genomförde fyra medlemmar ur kanotföreningen Botnia Canoe årets (första) "packispaddling" . Strax efter det bar det av till simhallen för räddningsövningar. Kunde konstatera att efter en hel dags paddling och "vinteroträning" så orkade åtminstone inte jag göra många försök med flottörräddning. Var ganska trött när jag kom upp i kanoten - sen återstod pumpning! Däremot klarade jag rollen för första gången, tack vare föreningens lättrollade Tempestkajak med bra stöd för knä och höfter. Reentry and roll fungerade också några gånger och det var ju mycket mindre kraftansträngande än flottörcirkusen. Alltså håller jag fullständigt med om Björns resonemang från i höstas. Så rock´n roll.

Micke

Post a comment