Show cart
Design & Illustration

The Finnmen

"The Finnmen" var lite smått mytiska figurer som dök upp i små skinnklädda båtar vid öarna norr om Skottland vid flera tillfällen för några hundra år sedan. Minst en kom iland levande, men pratade inget språk som var bergipligt och han dog efter ett par dagar, trots god omvårdnad. Hans farkost och utrustning hamnade på ett museum i Aberdeen.

Det var såklart inuiter i kajaker som på något sätt hade kommit till Skottland. Det har diskuterats om de länsat undan stormar och på det viset hamnade i Skottland, eller om de rymt från valfångstfartyg på väg hem med en tillfångatagen inuitjägare – eller kanske sjösatts nära kusten eftersom det fanns någon sorts förbud mot att "importera" folk från främmande kulturer.

Den första teorin håller på att prövas under några sommarveckor under 2015 och 2016. Äventyrarna Olly Hicks och Patrick Winterton paddlar från nordöstra Grönland via Island och Färöarna till Skottland i tre etapper – den eller de första var planerad till augusti i år, men jag har inte kunnat hitta något om de verkligen kom iväg eller om vädret inte samarbetade.

Mer om planeringen och bakgrunden på Olly Hicks webbsajt.

Comments

Med tanke på långa mörka vinterkvällar kan nedanstående bok rekommenderas. Den belyser historiken kring The Finmen och är mycket läsvärt:

http://www.amazon.com/Searching-Finmen-Unplanned-Journey-Homage/dp/1780880774/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1452534562&sr=8-2&keywords=Finmen

Låter spännande, men vilka priser – från 635:- till 5925:- kr för begagnade böcker (de allra dyraste var nya exemplar)???

Inte blev det bättre när jag sökte på Amazon UK: från 906:- till 12.300:-

Hade inte sett priset. Själv köpte jag boken för några få £ på flygplatsen, men det var för något år sedan.

Verkar vara liknande priser som när jag försökte få tag på klassikern från Paul Caffyn "The dreamtime voyage": $150 och uppåt :-(

Tack för tipset. Det var intressant att höra – men det minskar ju inte precis "behovet" av boken...

Prova biblan!

Post a comment