Show cart
Design & Illustration

Thule - Sten Westerström

Gammal Najad och ny Thule

"Hej Björn, här kommer en bild på min Thule bredvid sin åtta år äldre kompis, Jan Malmgårds Najad. Bilden från Vallerö med Härmanö huvud i bakgrunden.

Länge tänkte jag att jag inte kan bygga, jag är inte så praktisk. Det där med att alla normalhändiga kan bygga en kajak gick jag inte på. Men så frågade grannen och hobbysnickaren Jan Nilsson om vi inte kunde bygga ihop i hans källare och då hängde jag på. Det är ju spännande att få reda på om man är normalhändig. Jag har tänkt mycket på citatet i början av byggbeskrivningen: ...och så är det väl som Henry Ford en gång lär ha sagt: "Oavsett om du tror att du kan eller inte, så har du säkert rätt". Jan N blev färdig på ”normal” tid höst-vår och på samma tid fick jag skrovet klart. Jag flyttade bygget till mitt oisolerade garage, där jag riggade upp ett plasttält och fortsatte att bygga. Jag sjösatte på midsommarafton i år. Det tog mig 2½ år att bli färdig – jag anser att man är ”färdig” när man paddlar i kajaken, även om det finns saker kvar att göra. Det har alltså tagit mig lång tid att bygga, men ändå mer tid har det tagit att inte bygga: att fundera, att prata med folk, att leta material ….Det blir lite som en livsstil eller livsprojekt.

Till min egen förvåning har jag hela tiden tyckt att det är roligt att bygga. Ofta tänker jag att jag nog ska bygga en kajak till.

När jag skulle åka till Stockenträffen för några veckor sedan sa min fru med glimt i ögat: Hälsa Thomasson att jag förlåter honom! I själva verket betydde detta (anser jag): ”Vad fantastiskt att du har lyckats bygga en kajak och att du har haft de så kul under tiden. Men nu får du nog ägna dig lite mer åt mig”

Det är förstås viktigt att ha med sig anhöriga på projektet. Det är väl inte så kul att ens partner inte vill åka bort, gå på bio eller hälsa på kompisar för att man alltid ska ut till kajakbygget.

Björn, du skulle bli rik om du bara fick lite betalt för alla råd som jag förstår att inte bara jag får. Kanske det kunde ingå t.ex. tio fria frågor eller nåt. Fast det där låter inte som den generöse Björn. Men hur det blir när antalet byggare blir ändå fler…..…?

Jag är nöjd med min kajak och att den inte väger allt för mycket, 22,5 kg med roder men utan sits. Den känns lite lätt på vattnet och driver i väg ganska snabbt. Jag funderar på att lägga på en kölribba på någon centimeter eller så, är det en bra idé?

Tack till Torbjörn Persson för generös hjälp med luckkonstruktion.

Hälsningar
Sten Westerström

PS. Jag kan bli konsult åt alla potentiella byggare som tvekar och tror att dom inte kan. DS

Comments

Ja, det hade varit bra om man slapp störa Björn hela tiden. Ett forum för byggare kanske? Eller har jag missat att det finns ett sånt redan?

Trevligt skrivet. Visst känner man igen många tankar

Lars

Post a comment