Show cart
Design & Illustration

Thule/2 – Roger Olsson

Thule/2 – Roger Olsson

"Hej Björn 

Bifogar en bild på vår nya Thule 2 "XL", som du ritade åt oss i vintras. Den har just varit ute på sin första flerdagarstur (längs VänernsDalslandskust), och vi tycker att den bestått provet mycket väl. Relativt gott om plats för såväl packning som paddlande pensionärer, bekväm att sitta i och samtidigt lättare och roligare att paddla än vår gamla "pråm". Inte minst är den betydligt behändigare att hantera på land och lyfta upp på biltaket – jag har lyckats hålla ner vikten till runt 20-kilosstrecket.

Det tog mig ca 190 timmar att bygga den - väl använd tid.

Stort tack och bästa hälsningar
Roger"

Comments

Fint bygge! Vad skiljer XL från den ordinarie Thule/2? Jag är intresserad att bygga en Thule/2 men skulle gärna vilja se och provpaddla den innan innan jag bestämmer mig. Kajaken ska ersätta vår stora Albatross.

Thule/2 XL finns egentligen inte. Det var en specialbeställning från Roger, och en smärre justering för att rymma lite mer last – 4 cm bredare och 3 cm högre däck och med en justering av relingslinjen för att inte ändra det visuella intrycket märkbart.

Den påverkar inte egenskaperna i vattnet mer än marginellt - det blir fortfarande samma Thule/2, bara aningen tyngre (större lastutrymme brukar ha en tendens att bli utnyttjat), aningen trögare i vattnet (varken mät- eller märkbart om man inte är på riktigt felfinnarhumör) och aningen mindre ergonomisk paddelmotorik (vilket man snabbt anpassar sig till).

Sådana individuella justeringar (som inte innebär ändringar i grundformen och därmed inte heller de hydrodynamiska egenskaperna hos skrovet) går att göra på de flesta kajaker och kanoter. Jag hjälper gärna till mot en smärre avgift på några hundralappar.

Post a comment