Show cart
Design & Illustration

Trevlig och bra väderapp

Sjöräddningssällskapets väderapp

Sjöräddningssällskapets förträffliga och kostnadsfria väderapp finns för iphone, ipad, android och går att länka in på en webbsajt.

En kul detalj är att den visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden och vid aktuell tid (med hjälp av 300 väderbilder för olika förhållanden, tagna på sjörapporternas välkända platser för kust- och sjöväder). Appen söker förstås upp den plats som ligger närmast, men det går naturligtvis också att välja andra platser som favoriter.

Snabb överblick närmaste två dygnen, detaljerat kustväder, timme för timme, havsbilder vid olika väderförhållanden och tid, vindhastighet och -riktning, vädertyp, luft- och vattentemperatur, våghöjd och -riktning, strömhastighet och -riktning. Appen bygger på yr.no, vilket tyvärr innebär att en del data saknas för oss här nere i södra och sydöstra hörnet (vattentemperatur och strömdata!). Dessa kan hämtas från DMI, men tyvärr inte med DMI:s mobilapp, inte heller med SMHI:s.

Som extra bonus finns en nödknapp som larmar SOS-alarm/sjöräddningen och en positionsknapp som skickar din exakta position om det behövs.

Nödsamtal och position

Comments

Wow! I'm envious.

A very useful feature, from a SAR point of view, is the position button. Friends in the Rescue Society have amusing stories to tell about the difference between where some boaters in need of assistance believe they are vs. where they really are. Not all summer boaters are navigators and they don't always need help in clear days with good visibility. Quite often hours would have been saved with a correct position for an assistance intervention. Of course, most smartphones have a GPS – but this is a very convenient way to submit the relevant data quickly and accurately.

Ang ditt sista stycke i inlägget som kan misstolkas: SOS Alarm / JRCC kan inte ta emot sms i dagsläget i normalfallet (kräver ett särskilt abonnemang som du bara kan beviljas om du är hörsel- eller talskadad). Du kan alltså normalt sett inte sms:a din position till 112 i ett nödläge, utan det är än så länge talkommunikation som gäller för att förmedla sin position.

Ja, det stämmer dessvärre. Då är man ändå hänvisad till att rabbla longitud och latitud i telefonen, om man inte råkar ha ett lämpligt identifikationsobjekt i närheten.

Men ett nytt system är på gång och kommer förhoppningsvis att implementeras under 2016 – och då kommer det att fungera som jag skrev i notisen.

Det fungerar bra att skicka position via iPhone. Mejladress får man knappa in förstås. Kul med kartlänken

God Jul och tack för tipset

/Rune

Både Android och OS skickar positionen. Problemet verkar vara att varken SOS Alarm eller JRCC kan ta emot SMS i sitt nuvarande system.

Värdefullt ändå att snabbt kunna ange sin position. Vid en nödsituation får det förstås ske i samband med muntlig kontakt.

Sjöräddningssällskapets snygga vädersajt har jag använt ett tag men jag kände inte till att den fanns som app

Jag tvivlar på att SOS Alarm kommer att ta emot sms som "vanligt" larm, då sms är lågprioriterat i teletrafiken och ett sms kan lagga flera tiotals minuter, om det vill sig illa, vilket naturligtvis gör det mindre lämpligt i t.ex. akut sjönöd. Däremot kommer ett samtal till 112 automatiskt medsända den smarta telefonens position, vilket är en stor fördel jämfört med dagens situation.

Hur det tekniskt är tänkt att fungera vet jag inte, men när jag kollade med SOS-alarm, blev svaret att man i dagarna börjar testa ett system som en tid har använts på prov i England, och där: "en smartphone som man ringer 112 från skickar ett sms med platsen. Om allt slår väl ut så hoppas vi kunna införa detta under 2016."

Han kanske valde att skriva sms för att min fråga gällde sms, och för att det var ett enklare svar än att ge en mer komplicerad förklaring till någon vars tekniska kompetens han inte kände till. Vi får väl se...

Post a comment