Show cart
Design & Illustration

Vår i sundet

Vid Lödde Kar - Daniel, Anders och jag

Visserligen försökte väderguden skrämmas med -6º i morse när jag klev upp, men så enkla finter går jag inte längre på. Ytterligare tre paddelkompisar trodde mer på sol och blå himmel än på termometern och dök upp vid klubbhuset vid tiotiden - och fick en härlig tur upp förbi Bjärred i svag nordvästlig vind.

Pausade gjorde vi vid stranden i fågelskyddsområdet Löddenäs där den torra vassen gav vindskydd och solen gassade, direkt och via solglitter i sundet. Vinterpauser brukar brytas när man börjar småfrysa - den här gången kröp vi i kajakerna när det började bli för varmt i vinterutstyrseln i solen.

Sedvanliga badövningar
Några rollar hinner man väl alltid...

Några rollövningar hanns med. I bakgrunden nya kallbadet på Långa Bryggan.

Black Pearl fick den här gången sällskap av en Qaanaaq 512 - Daniel Serlanders nyförvärv och en själsfrände (om kajaker kan ha sådana). Qaanaaq är en lätt glasfiberkajak från Water Field Kayaks i Japan, direkt mallad av en lyckad grönlandsreplik i ribb och duk av Kengo Nakashima i Qajaq Japan - tämligen lik min egen kajak, både till utseende, känsla och manövrering.

Så in i vassen varmt och soligt vid Löddenäs

På återvägen blev det en vända utom Karet - den vikingatida vågbrytaren/omlastningskajen utanför Löddeåns mynning - för att slippa grundvattnet utanför Bjärred och för att inte skrämma upp alla tiotusen gäss och svanar (det räcker mer än väl med de femtusen som ändå lyfter) som tillbringar vintern där.

En av deltagarna fotograferade - förhoppningsvis kommer det en bild eller två...

Uppdatering lite senare: Som nu till exempel (foto: Rickard Gudmundsson)

Comments

Härligt att se att efter vinter kommer vår. Vill inte att vintern ska ta slut nu när den är som bäst. Vi har äntligen skrinnskoisar! sträckan som tar flera timmar att paddla åker man i medvind på en halvtimme. Men med kanoten kan man ju själv bestämma vart man ska. På vintern är det isen som bestämmer - det är ju också litet tjusning i det att se vart man hamnar. Vackra kajaker. Kanske det blir bygge nästa vinter?

Åå, vilka härliga bilder, vad jag längtar! Men Kodiak-baidarkan hastar mot sin slutliga form. Jag har tagit en del bilder som visar den synnerligen intrikata konstruktionen, om jag så får säga... Det blir en mixning av aleutisk/kodiakisk baidarkastil. Men stäven blev jag verkligen mycket nöjd med.

Halloi där borta!

Kul och se ert antusiasm i det kalla klimatet! Vi här nere kan aldrig sitta i en täckt kajak. Det är för varmt! Jag har sett en sådan som tillhör en förmögen man. Annars är det öppet kajak som gäller här. Det är trög att paddla men man kan hoppa i vatten och snorkla när man tycker så. Just nu finns jag på Ko Lanta som är 3 mil lång och en halv mil bredd. Precis lagom för en helg paddling. Jag hade i tankarna att starta en kajaktur för turister här nere i Thailand. Jag saknar 5 kajaker typ Björns nomader. Är det någon som vill vara med?

Hälsningar från korallreven

Saied: kul att höra av dig. Du har mitt fulla medlidande över att det är så varmt att man måste ha öppen kajak. Och vad är väl ett korallrev mot ett rejält svenskt isflak ;)

Lycka till med kajakturerna...

Post a comment