Show cart
Design & Illustration

New exciting kayak project

Ny Frej på väg till produktion...

Since summer 2014 a new commercial kayak project has been underways.Together with Petruskajak and Kano og Kajakværkstedet in Denmark I have been busy with a Frej for production – I design and calculate, Petrus builds the plug and Kim takes care of production and marketing.

A couple of days ago we could admire the finished plug, delivered by Petrus to Kano og Kajakværkstedet i Kongens Lyngby. Molds for deck and hull will be cast on the plug, and in these molds the kayaks will be laminated. Kim and I could appreciate the first class job Petrus had done. We studied and felt the finish, put temporary hatches and a compass in the prepared indentations to get an idea of what the finished kayak will look like in a couple of months.

This will be a "real" Frej without any commercial concession – just a couple of barely visible adjustments to facilitate the release from the mold and that only the larger of the two cockpit sizes recommended on the building plans (40x80 cm) will be available in the first series.

The finished wooden plug
...exciting as opening christmas gifts

The schedule is that the first kayaks will be available through Petrus and Kim early this summer.

Petrus and Kim discuss hardware details
Petrus and Kim discuss hardware details

The visual design is still not established, but below are two suggestions we are contemplating – both with viking associations: a viking knot decoration or a pattern from the Oseberga ship's stem as deck logos? But we may change that more than once before production startup ;-)

Suggested decoration

Suggested decoration

Comments

Mycket intressant få veta lite om hur en kajak kommer till! Ett konstruktionsförslag: Jag gillar de där sfärerna till kompass som skall sitta i en äggkopp på fördäck. Kan det vara något att lägga till i pluggen kanske?

Nej, inte om du menar den stora Silvakompassen i en fördjupning framför förluckan som det sett ut i flera decennier. På Frej kommer det att sitta en Suunto Orca nerfälld i fördäcket under en skyddande kåpa – som på min Njord, där det fungerat utmärkt sedan den byggdes för 6-7 år sedan. Kompassen hamnar närmare paddlaren (i anslutning till sjökortet) och behöver därför inte vara så stor och klumpig och den skyddas av kåpan mot repor och skador, om man t ex behöver dra upp en annan kajak på däcket för att tömma.

Very exciting to see a production Frej. Petrus did a beautiful job on the plug. It looks simply flawless. I must say it looks very sinister in all black! Congrats.

Thanks Dan. I have, not very surpricing, a soft spot for black kayaks – in spite of some disadvantages: heating up in the sun and scratches being highly visible). Black Pearl, the production test of Seabird's Victory, the black Qanik etc – they all look good in black.

Intressant och spännande!

En liten fråga bara: Varför just Frej?

Som jag har förstått det så är väl Njorden lite av din favoritbåt och hade jag fått välja så hade jag också sagt Njord (men om det här går bra så kanske man kan hoppas på Njord i framtiden också). Anser ni att Frej har en större "chans" på marknaden eller hur tänkte ni? Hur som helst, -kör hårt och lycka till!

I was admiring that beautifully built and finished plug at Petrus's website only yesterday. Dazzling job!

Agreed, Dan; in black, sinister . . . but cool!

Jonas, Njord är mycket riktigt min favorit, men den är liksom merparten av marknadens kajaker utvecklad för relativt starka paddlare kring 185 cm/80 kg (även om just Njord är smal och låg och därför fungerar bra för lättare paddlare också).

Men det finns en ökande efterfrågan ute i kajakbutikerna på kortare kajaker som upplevs som mer hanterbara och bättre lämpade för lättare och kortare paddlare.

Därför har Kim på Kano- og Kajakværkstedet velat börja med en Frej, för att om det slår väl ut fortsätta med en ännu kortare kajak (Freja?) och därefter en Njord – men ordningen kan naturligtvis ändras beroende på hur efterfrågan ser ut.

Jag förstår och jag misstänkte att ditt svar skulle "landa någonstans åt det hållet". Var bara tvungen att fråga av nyfikenhet :-)

Återigen; -lycka till!

Jag noterar med stort intresse att i det översta designförslaget används samma symbol som John Paul Jones valde ut åt sig själv till Led Zeppelins fjärde album. Självsäkerhet och kompetens ska tydligen den symbolen stå för. Ska det tolkas som att Frej är en självsäker och kompetent kajak?

Skivkonvolutet kände jag inte till. För mig var det bara en vikingatida dekoration. Men jag ställer upp på tolkningen ;-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Led_Zeppelin_IV#cite_ref-leonard_7-4

...men uppenbarligen har symbolen ifråga många andra betydelser också: http://sv.wikipedia.org/wiki/Triquetra

Självsäker och kompetent låter dock som en mycket passande tolkning när det gäller Frej. ;-)

Jag gjorde förstås en internetsökning, eftersom jag hade en aning om att den i modern tid hade anammats i mer eller mindre rumsrena ockulta sammanhang. Men jag tyckte att den ursprungliga fornnordiska anknytningen var tillräcklig och att de sentida associationerna var rätt vaga.

Men generellt är det svårt att hitta på symboler och modell- och företagsnamn som inte innehåller någon sorts tvetydlighet någonstans: välkänt är väl att Hondas lilla stadsbil fick byta namn till Jazz i Sverige. Och att exportrådet lär ha hjälpt en brödimportör med följande översättning av "whole wheat" – "det här brödet bakas utav helvete" (hel-vete? eller kanske fullkornsvete vore bättre)...

Med viss erfarenhet av branding är jag medveten om att hemmablindhet är en alltid närvarande risk. Här är några (o)roande exempel från marknadsförare som glömde kolla: domännamn som kanske borde ha tänkts igenom en gång till och loggor som definitivt inte borde ha passerat GÅ – med den olycksaliga kinesiska restaurangen som svåröverträffat lågvattenmärke...

Sicken en jädra unboxing! Om jag någonsin köper en kajak igen hade jag tänkt mig en Frej.

Unboxing, ja – men vänta bara tills vi kan packa upp och provpaddla en färdig kajak ;-)

Vill bygga Njord eller Frej när jag har förvaringsplats för längre kajak. Snygg montering av kompassen, tittar på hur jag ska lösa det på nuvarande bygget. Jag har tittat på Suunto Orca men inte tänkt på att den går att sänka så lågt.

Lite om problem med varumärken.

Bytta namn till Jaguar

https://en.wikipedia.org/wiki/SS_Cars_Ltd

Bytte, men vad jag förstått så lever svastikan kvar i vissa medaljer, flottilj och divisionsemblem.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Finl%C3%A4ndsk_svastika

http://www.flygvapenmuseum.se/ServeImage.aspx?image=%2Fglobalassets%2Fbilder%2Fflygplan%2Futstallda-pa-flygvapenmuseum%2Fb-4-hawker-hart_stefan-kalm.jpg&width=1300&method=fit

Nutida: http://www.expressen.se/nyheter/finlands-hyllning-till-veteranerna-ett-hakkors/

ASEA

http://www.expressen.se/nyheter/finlands-hyllning-till-veteranerna-ett-hakkors/

Ja, det är ett problem när symboler, namn eller uttryck ur kulturhistorien eller ur the public domain "kidnappas" för att utnyttjas för marknadsföring eller andra mer eller mindre skumma ändamål.

Det blir ett problem även i mindre motbjudande sammanhang – sökningar på internet har blivit svårare de senaste åren eftersom många standardord har registrerats som varumärken och ligger i vägen för ett användbart internet. Söker man på till exempel kajak hamnar man ofta på ett amerikansk hotellkedja som av någon outgrundlig anledning heter kajak. Slapp amerikansk patent och varumärkeshantering skapar ständigt nya invasiva avarter.

Post a comment