Show cart
Design & Illustration

Byggrapport 10/4

grundfärg på däcketDags för ett lager grå grundfärg på däcket. Grundfärgen gör det lättare att se eventuella ojämnheter i däcket, ger ett skydd i rätt färg för att inte skador och slitage i topplacken skall synas för mycket. Slutligen ger den ett bra underlag för topplacken.

En föraning om hur det kommer att se ut... Jag kommer den här gången att prova Internationals enkomponents färgsystem - Prekote och Brightside, efter att ha läst och hört en del positivt om det från båtbyggare. Som framgått av tidigare notiser kommer däcket att var grått och skrovet vitt.

På min Black Pearl använde jag International Toplac. Jämfört med tvåkomponentslackerna har den visat aningen sämre slitstyrka, men skillnaden är marginell - och med tanke på att jag sliter rätt hårt på mina kajaker handlar om det i båda fallen om att årligen bättra småskador. Enkomponentsfärgens lägre pris och enklare handhavande kan då vara en väl så viktig faktor som slitstyrkan.

Uppdatering 11/4:

matt färg? Grungfärgen torkar som sig bör helt matt, och jag tycker varje gång att det ser väldigt trevligt ut med en helt matt yta på kajaker. Men dels finns det inte matta färger avsedda för marint utombordsbruk, dels är det sannolikt så att en matt yta är svårare att hålla ren - en inte oväsentlig invändning för oss som har några hundra meter av Malmö kanal att ta oss igenom innan vi kommer ut i Sundet. Black Pearl mattade jag ner en aning med hjälp av rubbing och det har fungerat bra (bortsett från att det blir lite extrajobb när jag bättringsmålar småskavanker)

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary Finish work begins with primers. I decided a while ago on grey deck and white hull and used primers pigmented to match the finish paints. The flat primer makes it easy to spot small imperfections in the surface with time to correct - i e fill and sand.
I love the flat finish of the primers and would gladly have chosen that for the finish paint as well - but I know from experience that they are hard to keep clean.

Comments

Hej Björn!

Dina byggen imponerar som vanligt. Min undran är varför du börjat måla dina byggen. Tdigare skrev du att du inte ville dölja ett fint träjobb med färg.

Häls/Jan

Tack. Jag fick efter ett antal lackade byggen lust att utforska andra visuella uttryck. Men en slät färg blir den underliggande formen tydligare. En mönstrad yta, oavsett om det är ådring i träet, inläggningar i mörkare trä eller påklistrade dekaler känns som mer styling och mindre design. Kul med omväxling också...

Post a comment