Show cart
Design & Illustration

En ny vackert-väders-paddling

Nu har vattentemperaturen sjunkit under tio grader och det biter en aning i pannan vid de första rollarna. Jag hade letat fram en tunn luva att ha under tuiliqhuvan idag för att bromsa värmeförlusten. För första gången hade jag också en fleecetröja ovanpå understället. Det blev rätt lagom för lite lätt motionspaddling och lite rollande.

Det vackra vädret hade lockat ut mycket folk till strandpromenad och det blev rätt mycket prat med passerande. Standardfrågan kom inte en enda gång, så Jim Danielssons skylt med texten "nej det är det inte" hade jag inte haft mycket nytta av. Istället var nyfikenheten stor på kajak och kläder och många tyckte att det såg härligt ut att ligga och rolla långsamt inne i grundvattnet i bränningszonen.

Jag har aldrig råkat ut för det som med jämna mellanrum diskuteras i amerikanska fora - att folk larmar sjöräddningen när de ser paddlare rollträna. Ideerna som ventileras är många - från att via VHF meddela sjöräddningen att "jag befinner mig i position x-y och kommer att rolla fem gånger" till att bara träna i tät dimma eller i bassäng. Tanken har annars slagit mig att det skulle kunna hända: en ensam ideligen kapsejsande paddlare ute i vågor i vintervatten. Kan tänka mig tre förklaringar till att det inte sker (i alla fall inte än): 1. friluftsvana svenskar är bättre på att tolka situationen, 2. mina övningar ser lugna och trygga ut eller 3. vi är sämre på att ta ansvar för att hjälpa andra. Jag väljer att tro på en kombination av 1 och 2.

En enda gång har jag blivit tillfrågad. Jag tränade snabba handrollar utanför Vikhög i somras, när någon ropade från en brygga och undrade om jag behövde hjälp - men frågan var formulerad så att den ingav en känsla av att eventuell hjälp skulle ha bestått av kognitiv terapi mot tvångsmässigt beteende snarare än ett rådigt ingripande från bryggan eller av sjöräddningen.

Comments

hm... rolla i grundvattnet. Det låter lika avancerat som som avsnittet om akut kognitiv terapi mot drunkning var roligt! :D

/ David (just hemkommen från en skymningstur på Sommen i gott sällskap)

David, jag predikar och praktiserar gärna rollträning på grunt vatten (http://thomassondesign.com/doc/paddling6.php#roll) som ett utmärkt sätt att banka in in tekniken att luta framåt initialt - och därmed få del av de fördelar detta innebär: att man snabbt kommer upp på lovartsidan, att man minskar risken att slå i botten och att man får mindre tryck i näsan.

Jag tror jag kan gissa vem du får med dig på en skymningstur på Sommen i november - börjar han möjligen på J och slutar på on?

Högst densamme! Vi stötte på varandra helt oplanerat. Han skulle rollträna och jag skulle bara ut å finglida lite. Så jag filmade nånna av Jons rollar och sen gav vi oss iväg på en liten sväng och kom tebaks efter mörkrets inbrott bara för att Petrus just skulle dyka upp å hämta hem lite kajaker. Jag har hittat en skoj liten filmsnutt på YouTube The Kayak Roll (http://www.youtube.com/watch?v=2ptT-HE6R-4) som jag låtit mig inspireras av men jag är lite harig än. Jag ser framemot ett bass i temprerad badhusbassäng!

Ja, filmsnutten är instruktiv och välgjord (såga sönder en kajak för att visa knänas roll i rollandet är ambitiöst!). Men den handlar om det som brukar kallas C-to-C-roll, som är en renodlad Whitewaterroll, utvecklad för korta forskajaker. Den fungerar naturligtvis även för tyngre havskajaker, men kräver då ganska mycket kraft och en paddelmotorik som inte är helt riskfri för axlarna (se min kommentar (http://www.thomassondesign.com/news/news.php?archive=1159117256&ucat=&aj_go=more&id=1146663608&do=archives)till en artikel i Paddling om axelskador).

Träna hellre en vanlig pawlata eller grönländsk standardroll (http://www.thomassondesign.com/doc/eskiroll.php), som båda är mindre kraftkrävande och (framförallt den senare) har en mer skonsam motorik.

Post a comment