Show cart
Design & Illustration

Fem nya Kavater sjösatta

Under de senaste veckorna har jag fått fem sjösättningsrapporter med Kavater. Här är de:

Martin Johansson

Martin Johansson nya Kavat

Martin Johansson nya Kavat"Hej Björn

Nu är äntligen min kavat klar efter ungerfär ett års byggande. Än så länge har jag bara provpaddlat lite i Göta Kanal i Motala. Den kändes riktigt stabil. Nu ser jag fram emot nästa längre paddeltur. Skickar med några bilder.

tack för all hjälp och snabba svar på mail!

mvh Martin Johansson"

 

 Sven Bengtsson

Sven nya Kavat

"Hej Björn!

Först ett varmt tack för senast!

Nu äntligen kommer en notis om sjösättningen av min Kavat. Det blev av för en månad sen, söndagen den 16 juni. Den var i princip färdig redan i oktober men jag ville ha lite hygglig vattentemperatur och några familjemedlemmar närvarande. Den sjösattes i Sundbornsån just nerströms Carl Larssongården.

Sen dess har jag varit ute ett tiotal turer och utnytjar varje solig och lugn morgon och dom verkar bli ganska många. På en halv till en timma hinner man förvånansvärt långt, trots att jag är otränad. Vi som provade den vid sjösättningen, min dotter Sara, min dotterdotter Cleis (vid kameran) och jag var nöjda med hur den uppförde sig med undantag av att den drar åt babord. Inte helt kul, men inte värrre än att man kan hålla den på kurs med lite extra drag i vänster sida.

Vid en promenad ner i byn i eftermiddag fann min hustru och jag ett par ursnygga kajaker uppdragna vid smedjan vid ån. Lutade mot väggen där satt ett par i ca 50-årsåldern och fikade. Jag öppnade ett samtal och fick veta att han själv byggt båda, en Isfjord åt sin hustru och en Najad åt sig själv. Najaden var målad mörkgrå och Isfjorden var naturell och i en otrolig finish. Han var mycket nöjd med den. Najaden var lite för låg över fördäck så han måste sitta helt rak med benen.

[OBS. "Najaden" är en Njord och byggaren heter Magnus Jonsson. Björn.]

Sen Kavaten blev färdig har jag funderat på vad nästa ska bli för modell. Det är trots allt roligt att kunna åka i sällskap. Ett alternativ har varit en nerkortad Kavat. Mina döttrar är ganska lättviktiga. Efter att ha sett Isfjorden lutat det starkt åt det hållet. I så fall bör jag sätta igång i höst. Jag spenderade 385 timmar på denna min första, inklusive paddel. Du kan kanske ana hur jag känner det när du skriver att du får ihop en på tiondedelen av tiden.

Med hjärtlig sommarhälsning
Sven Bengtsson"Marcus Gunnarsson

Marcus Gunnarssons nya Kavat

"Hej Björn,
Gjorde för ett tag sen klar min andra stripkajak. Den första var en Black Pearl som jag köpte ritning av dig....fortfarande mycket nöjd med pearlen och har mycket kvar att lära av den.

Sen köpte jag en halvklar Kavat av en brandman i Angered, som jag nu är färdig med. Skickar över lite bilder.....som kanske kan användas. Jag har tagit alla bilderna med mobilen.

Vänliga sommarhälsningar Marcus Gunnarsson"Pasi Widgren

Fyra finska Kavater

"Hej, Björn!
Fyra finska Kavater Här är några bilder våra kajaker. Kavat (tillverkare Kari Paaso-Rantala) fick namn "Kanerva". Sjösättningen skedde den 18 Juli 2008. Kanerva är den fjärde av fyra Kavater vilka har gjord sedan hösten 2004 i Lahti, Finland. Mer finns att läsa och se på http://www.kajakki.net/kaapa.php. Många tackar för dig av Kavat-ritningar!

MVH Pasi Widgren, Lahti, Finland"Daniel Nilsson

Daniel Nilssons nya Kavat

Daniel Nilsson i Kavat"Hej!

Så är min Kavat sjösatt, i Delsjön, Göteborg. Bygget har skett utomhus under två somrar. Jag fick erfara att utomhusbygge inte är helt problemfritt: stora rörelser i skrov och däck samt ett skrov som gulnade av för mycket solljus. Skrovet blev därför vitmålat enligt din rekommendation - vilket jag inte ångrar nu i efterhand. Skrov och däck är helt i gran, detaljer i ek. Jag valde att ha justerbar skädda men inga skott och luckor.

Kavaten känns stabil, trygg och lättmanövrerad. Ser fram emot att lära känna den mer och slipa på tekniken (grönlandspaddel är nytt för mig). Tack för en bra konstruktion och beskrivning samt snabba svar vid frågor!

Vänliga hälsningar
Daniel Nilsson
Göteborg"

Comments

There are no comments yet.

Post a comment