Show cart
Design & Illustration

Inspiration...

Det finns en lite romantisk bild av inspiration som kommer som en blixt från klar himmel – eller snarare som ett ljus eller en glödlampa i en pratbubbla ovanför huvudet – från någon oåtkomlig guldgruva av strålande idéer och drabbar kreativa människor när de minst anar det. En stundens (eller gudomlig, för den som är lagd åt det hållet) ingivelse, a lightbulb moment, räddningen för formgivare med idétorka och annalkande deadline.

Men verkligheten är för det mesta enklare och mera prosaisk. Är det tomt i idébanken beror det oftast på att man inte har något att säga. Vilket i sin tur beror på att man inte gjort sin hemläxa: man har inte läst in sig på bakgrunden, har inte förutsättningarna klara för sig, vet inte hur andra har löst liknande problem tidigare eller vad som förväntas av lösningen, vet inte för vilka lösningen kommer att ha betydelse eller varför. Research heter det i offerten.

Arbetet med bakgrunden skapar förutsättning för bra idéer och fungerar som ett filter för det som dyker upp: bara idéer som passar målsättningen släpps igenom. Eller uttryckt på ett annat sätt: det handlar om att formulera frågan så att svaret blir möjligt.

De här funderingar dök upp efter inlägget i förrgår om Axis kajaker. Jag funderade på färgkombinationerna. Orange-antracitgrått ligger utanför min vanliga färgkomfortzon, som ofta har baserats på bilder från paddlingar: Bohusläns klippor mot gråblått hav eller Hallands sandstränder mot grågrön strandråg och liknande. Men så kom jag att tänka på en bild jag tog för någon vecka sedan med katten Kjell på en ny ullmatta i hallen. Och där var det: orange och antracit – och det kändes rätt från början.

En annan lärdom av många års jobb är denna: skulle det av någon anledning vara helt tomt i skallen, trots research, är det bäst att passa på att njuta av tystnaden så länge den varar. En paddeltur i sundet eller en kopp te och en bra bok i trädgården. Snart nog är det fullt fart igen...

 

Uppdatering ett par veckor senare:

Kjellkatten vet tydligen att han gör sig bra på mörkgrått/svart – låter sig nådigt fotograferas på en gästande BMW...

Kjell draperad på en gästande BMW...

Comments

Lateralt tänkande! En alltför lite utnyttjad resurs.

Hälsa Kjell från mig och berätta för honom att det fanns en gång en annan katt som hette Harry som var lika fin, röd(orange) och vit och med samma teckning.

Jag skall framföra det...

Tror också mycket på lateralt tänkande, interdisciplinär korsbefruktning, att ströva runt lite här och var i det kulturella paradigmet – med risk att gå vilse ("Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse." Tomas Tranströmer)

Post a comment