Show cart
Design & Illustration

Intensiv försommarvecka...

Nordic kayak surfski

Inga fritidsproblem den senaste veckan! Först en sväng till Stockholm för att testa surfskis tillsammans med Fredrik på Nordic Kayaks – som förberedelse för en kommande top-of-the-line-surfski. Vi körde runt med båt och några utvalda surfskimodeller, fotograferade och analyserade bogvågor, häckvågor på plattvatten och i vågor, styrning med, mot och diagonalt i vågor, turbulens vid stora roderutslag, flytläget i olika farter och mycket annat. Med i testet var en första skrovmodell i strip – på bilden med ett tillfälligt "däck" av byggplast/silvertejp. Den gjorde bra ifrån sig, men några småjusteringar blir det ändå som en följd av denna första provpaddling.

Uppdatering: Peter Ekström på Global Surfski har kommenterat.

Sedan var det Friluftsmässa på GetOut i Bodafors, tre föredömligt arrangerade dagar fyllda av aktiviteter och visningar. Min uppgift var att prata kajakdesign, -egenskaper och -prestanda samt visa kajakhantering och rollar nere vid sjön vid tre tillfällen under helgen. Mycket folk, mycket prylar, många nya och gamla bekantskaper – en av dem kände igen mig först när tuiliqen kom på: "Jaså var det du?".


Förmiddag, öppningsdagen


Morgon vid sjön, innan mässan öppnar


James och Jens på Kajaktiv var på plats


MacFie-sällskapet visade nya och gamla farkoster i olika storlekar


Massor av tält att prova...

På hemvägen ett stopp hos Petruskajak för en givande pratstund om nya kajakmodeller och nya idéer om kajakbygge.

Så en sväng inom Sara och Johan på Escape för att hämta en paddel (Jo, jag är numera nöjd ägare till en Black Light-paddel i kolfiber !) och lite planeringsprat om Tjärö där vi kommer att samarbeta kring ett grönlandstema.

Slutligen en sväng inom Bua hos Sassa för lite prat om nytt på webbsajten och lite allt möjligt.

Men nu är jag hemma igen och kan ta hand om mail, beställningar och annat som ligger och väntar...

Comments

Klart läckert med en ihoptejpad prototyp. Jag fick känslan av såna där spionbilder på bilar. Och en surfski i trä är väl heller inte helt vanligt?

Tack för besöket och välkommen åter/Petrus

Anders, det är inte ovanligt att man gör en stripkajak som prototyp för kommersiell komposit- eller plasttillverkning (fast oftast numera nöjer man sig med att testköra digitalt). För en lätt byggd surfski fungerar striptestet bra, eftersom vikten blir hyfsat rätt. För vanlig glasfiber- eller plastproduktion blir det missvisande eftersom trämodellen väger åtskilligt mindre än den slutliga kajaken – måste alltså barlastas.

Tack Petrus – det där sista tar jag nog fasta på ;-)

Mycket trevligt att ha dig på plats på Fair Enough. Välkommen åter!

Grattis Björn att du lyckats göra dig ett namn som surfskikonstruktör och dessutom få acceptans av flera meriterade kanotister! Seriöst testande och utvärdering är nog tyvärr inte helt vanligt bland moderna kanotkonstruktörer. Det är nog bra att gå utanför "datorprogrammens" samlade erfarenhet ibland.

GetOut, tack för invitationen till detta trevliga och välskötta arrangemang...

Tack Erik. När det gäller någorlunda "normala" kajaker känner jag mig på rätt säker mark med digitala förutsägelser om prestanda och uppförande. Men surfskiskroven ligger delvis utanför det traditionella hydrodynamiska kajakparadigmet och är därför svåra att tolka genom de vanliga "nyckeltalen" – framför allt om man som jag är relativt ny inom den disciplinen. Praktiska tester blir därför viktiga för att etablera korrelationen mellan teori och praktik – framför allt om man då och då lämnar mittfåran för lite oprövade idéer. (Lite utförligare funderingar kring beräkningsmodeller: /kajakprestanda/fart#kalkyl

Tack för provturen av din BP i Bodafors. Det kändes bättre än väntat att paddla den. Att jag bara lyckades med halv roll visar att det är skillnad med lugna viken hemma utan publik.. Men hade jag inte provat hade jag inte vetat skillnaden. :)

Alltid förargligt med missar inför publik – jag har ett par sådana med tillhörande bildbevis ;-)

Annars såg du ut att trivas bra i pärlan...

Roligt att se att det kommer mer ski´s från ditt bord. Håller med om att det behövs praktiska tester i verkliga förhållande och inte bara datakörda dito.

Då kommer min undran: Tänker du rita en surfski som man kan köpa som en ritning att bygga själv? Tittar man på din kajak-katalog så är det just en surfski som saknas ;)

Mats, småningom kommer det kanske en ski att bygga själv – har en del funderingar i den riktningen. Men det finns just nu åtskilliga farkoster av olika slag i orderboken, så det känns som om den kreativa kapaciteten är fullt intecknad ett bra tag framöver (ett lyxproblem, men ändå ;-)

Hej Björn!

Jag var på Surfski Spring Camp under helgen och testade surfski för första gången. Klart roligt! Det fanns flera Fusion på plats. Hann tyvärr inte pröva den men alla som ägarna verkade mycket nöjda. Ett par Fusioner finns i Göteborg så jag hoppas kunna testa framöver. Det ska bli spännande att se vad ni planerar för top-of-the-line-skies. Det kommer upp några fina bilder ikväll på min hemsida ikväll.

Peter

Trevlig bild på två Fusion, Peter...

Post a comment